FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: podrška zakonu o pravima pirotehničara

ZAGREB,14. prosinca(Hina) - Vladin zakonski prijedlog koji donosiposebna prava iz mirovinskog osiguranja za pirotehničare dobio jevečeras u Hrvatskom saboru punu potoru zastupničkih klubova.
ZAGREB,14. prosinca(Hina) - Vladin zakonski prijedlog koji donosi posebna prava iz mirovinskog osiguranja za pirotehničare dobio je večeras u Hrvatskom saboru punu potoru zastupničkih klubova.

Bilo je vrijeme da se tim ljudima izađe u susret, rekao je Damir Kajin (IDS).

Po Vladinu prijedlogu, pirotehničari će u starosnu mirovinu moći, bez obzira na godine starosti, s najmanje 30 godina staža, od čega deset neprekidnog rada na poslovima razminiranja.

Isto pravo imat će i pirotehnički nadzornici i nadglednici, kao i inspektori MUP-a koji nadziru poslove razminiranja.

U staž od deset godina na poslovima razminiranja priznavat će se i vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu u jednostrukom trajanju.

O samim pirotehničarima ovisit će hoće li ići u prijevremenu mirovinu ili ne. Naime, po predloženom zakonu pravo na prijevremenu mirovinu nije obligatornog, nego fakultativnog karaktera.

Klubovi su podržali i prijedlog novog zakona o humanitarnom razminiranju, po kojemu će pirotehničari imati benificirani radni staž - za 12 mjeseci računat će im se 16.

Pero Kovačević (HSP) traži da im se umjesto 16 za svaku godinu računa 18 mjeseci staža.

Oba zakona su potrebni i dobri, no na njih se dugo čekalo, rekao je Nenad Stazić (SDP) prozvavši HDZ-ovce da interes za pirotehničare pokazuju malim brojem zastupnika u Vijećnici.

Naš Klub je zakon raspravio s Hrvatskim centrom za razminiranje i tvrtkama koje se bave tim poslom, odgovorio mu Josip Đakić (HDZ).

Raspravu o tim zakonima Sabor će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙