FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 8. prosinca

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 8. prosinca:
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 8. prosinca:

ZAGREB - Nastavak 17. sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici će ponovno raspravljati o izmjenama Zakona o javnom okupljanju kojima je zabranjeno okupljanje na Markovu trgu, a koje je nedavno ukinuo Ustavni sud. Ustavni je sud ukinuo izmjene tog Zakona, donesene sredinom srpnja, budući da su u Hrvatskom saboru izglasane običnom, a ne kvalificiranom većinom. Naime, za izmjene Zakona o javnom okupljanju glasovalo je 76 zastupnika, a budući da je riječ o organskom zakonu, za njega je potrebna kvalificirana većina od najmanje 77 glasova. Ustavni sud je odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine, i tako ostavio zakonodavcu četiri mjeseca da pronađe jedan zastupnički glas koji bi bio dovoljan za valjano izglasavanje zakona ili, pak, da predloži nova zakonska rješenja. Prije Zakona o javnom okupljanju, zastupnici će, kako je najavljeno, raspraviti izmjene Zakona o upravnim pristojbama i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prijedlog Zakona o elektroničkoj ispravi, te dati suglasnost na Statut Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, (9,30 sati, Velika vijećnica, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade čiji će dnevni red utvrditi Uži kabinet koji će zasjedati ujutro, prije Vladine sjednice, (12 sati, na Trgu sv. Marka).

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika HSP-a o temi "Konačni prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju" (12,30 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Prosvjed Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja i Sindikata humanitarnog razminiranja zbog neupućivanja Zakona o humanitarnom razminiranju na drugo čitanje u Hrvatski sabor (12 sati, Trg bana Josipa Jelačića).

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske organizira prosvjed zbog nasilja u školama. Zbog novog napada učenika na nastavnika, koji se dogodio u Makarskoj, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je sve zaposlene u srednjem školstvu da umjesto prvih satova jutarnje i poslijepodnevne smjene u zbornicama održe prosvjedne skupove protiv nasilja. "Pozivamo sve nastavnike da se uključe u prosvjed, na kojem će biti pročitana Deklaracija o temeljnoj ljudskoj dobroti, koju je u povodu ubojstva nastavnika Josipa Medvedovića 2002. godine u Varaždinu napisao njegov kolega Marijan Lazar", rekao je predsjednik sindikata Branimir Mihalinec, (8 sati).

ZAGREB - Prosvjed Republičkog sindikata radnika Hrvatske zbog najavljenog tehnološkog viška od 639 radnika u HT-u. Povorka kreće ispred Tajništva sindikata u Kneza Mislava 11, u 10 sati, a ići će preko Trga bana Jelačića do HO-TO tornja, gdje će u 11,15 biti održana konferencija za novinare. Stajalište sindikata je da u HT-u nema tehnološkog viška.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) o temi: "Ocjena političkih rezultata HSU-a u 2005. godini i praktični problemi u pojedinačnim izvješćima o visini obeštećenja umirovljenika" (11 sati, prostorije HSU-a, Frankopanska 7/Ikat)

ZAGREB - Predstavljanje knjige Zdravka Tomca "Predsjednik protiv predsjednika", na kojoj će, kako je najavljeno, uz autora, biti nazočni saborski zastupnik Slaven Letica i novinar Josip Jović, (12 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2)

ZAGREB - Uz 190. godišnjicu rođenja i 100. godišnjicu smrti Josipa Jurja Strossmayera, bit će predstavljena knjiga Josipa Jurja Strossmayera "Izabrani književni i politički spisi I." (12 sati, palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4). Prije predstavljanja bit će održana konferencija za novinare (11,30 sati, palača Matice hrvatske).

ZAGREB - Sjednica zagrebačkog Gradskog poglavarstva (11 sati, Gradsko poglavarstvo, Trg Stjepana Radića 1).

ZAGREB - Hrvatska matica iseljenika i Hrvatsko-američko društvo predstavljaju knjigu "Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu" (3. dio). Knjigu će predstaviti, uz ostale, ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac, dr. Snježana Paušek Baždar i akademik Dragan Dekaris. Na 258 stranica urednik knjige dr. Janko Herak obradio je sedam izvornih znanstvenih studija posvećenih znanstvenim opusima Krešimira Krnjevića, Mirjane Randić, Stevea Juliusa, Hedviga Hricaka, Stanimira Vuk Pavlovića, Predraga Cvitanovića i Branka Ladanyia. Herak je građi knjige pridružio i tri eseja o znanstvenim opusima Nikole Tesle i naših nobelovaca Leopolda Ružičke i Vladimira Preloga. (13 sati, Trg Stjepana Radića 3).

ZAGREB - Predstavljanje knjige Hrvoja Turkovića "Film: zabava, žanr, stil" (11 sati, mala dvorana kina Tuškanac, Tuškanac 1, prizemlje)

ZAGREB - Otvorenje izložbe "Moć praznine" Julija Knifera i Tome Savić-Gecana (19 sati, HDLU, Galerija, Trg žrtava fašizma bb).

OPATIJA - XVIII. Savjetovanje Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu pod nazivom "Dogradnja kaznenopravnog sustava u Republici Hrvatskoj", koje će, kao izaslanica predsjednika Vlade, otvoriti ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Stručno savjetovanje održava se do 10. prosinca, a pravni stručnjaci će, uz ostalo, raspraviti o stanju i kretanju kriminaliteta u Hrvatskoj, promjenama u općem dijelu Kaznenog zakona prema Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona iz 2005. (9 sati, Kongresna dvorana Grand hotela Adriatic).

OSIJEK - Znanstveni dio "Krležinih dana" počinje trodnevnim znanstvenim skupom "Tijelo, riječ i prostor u hrvatskoj drami i kazalištu", na kojem će, uz ine, izlagati Feđa Šehović, Sibila Petlevski, Velimir Visković, Antonija Bogner-Šaban, Vlaho Bogišić, Branimir Donat i Branko Hećimović. Osim zbornika s prošlogodišnjih "Krležinih dana" bit će predstavljene i knjige Branka Gavelle "Teorija glume" i "Dvostruko lice govora". Utemeljitelj "Krležinih dana" je osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), a suutemeljitelji osječki Filozofski fakultet i Zavod za povijest hrvatske kniževnosti, kazališta i glazbe HAZU-a. Supokrovitelji priredbe su HAZU i osječko Sveučilište "Josipa Jurja Strossmayera", (9,30 sati, Filozofski fakultet).

Dežurni urednici na desku:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48 08 600

fax: 01/48 08 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙