FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati traže da se Zakon o humanitarnom razminiranju usvoji do 15. prosinca

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Budući da je Vlada napokon uputilakonačni prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju u saborskuproceduru, tražimo da taj zakon bude usvojen do 15. prosinca, izjavilisu predstavnici sindikata pirotehničara na današnjoj konferenciji zanovinare u Klubu HSP-a u Hrvatskom saboru.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Budući da je Vlada napokon uputila konačni prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju u saborsku proceduru, tražimo da taj zakon bude usvojen do 15. prosinca, izjavili su predstavnici sindikata pirotehničara na današnjoj konferenciji za novinare u Klubu HSP-a u Hrvatskom saboru.

Predstavnici pirotehničara ušli su u Sabor na poziv HSP-a, koji podupire njihove zahtjeve da im se napokon riješe status i materijalna prava, nakon prosvjednog okupljanja sedamdesetak pirotehničara na Trgu bana Jelačića. Osim u Zagrebu, prosvjedi su održani u Zadru i Dubrovniku.

Unatoč obećanju potpredsjednika Vlade Damira Polančeca još u travnju da će zakon kojim se uređuje status pirotehničara biti na snazi do kraja godine, prijedlog je tek sada upućen u Sabor pa je pitanje hoće li do Nove godine doći na dnevni red, rekao je glasnogovornik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Dražen Kiš.

Čelnici dvaju sindikata, koji predstavljaju oko 600 pirotehničara u cijeloj Hrvatskoj, stoga su od Predsjedništva Sabora zatražili da prijedlog zakona uvrsti na tekuću sjednicu, koja treba završiti do 15. prosinca.

U tome ih podupire HSP čiji su zastupnici ustvrdili da, bez obzira na natrpani dnevni red, taj zakon treba dobiti prioritet.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je da njegova stranka odustaje od svojeg prijedloga Zakona o razminiranju, kojeg je htjela uputiti u hitnu proceduru, već će amandmanima nastojati poboljšati Vladin prijedlog.

Bitno je da nakon sedam godina čekanja taj zakon bude izglasan, a pirotehničarima napokon bude riješen status, ističu njihovi predstavnici.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u razminiranju Igor Vukorepa upozorio je da 200 milijuna kuna godišnje ni izdaleka nije dovoljno da Hrvatska bude očišćena od mina do 2010. godine, već bi se tim tempom razminiranje moglo nastaviti još gotovo 30 godina.

Predsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Milan Junušić upozorio je da se zakonom rješava samo dio problema, a ostalo bi trebalo riješiti Kolektivnim ugovor, koji će svim pirotehničarima zajamčiti jednaka prava.

Sindikati podsjećaju da je u posljednjih sedam godina stradalo 84 pirotehničara, od čega 58 smrtno, a udovice stradalih pirotehničara primaju mirovinu od 1.100 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙