FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Njemačkoj porastao broj ljudi koji prelaze na islam

BERLIN, 14. prosinca 2005. (Hina) - U Njemačkoj je naglo porastao brojosoba koje su prešle na islam, piše u srijedu dnevnik Die Weltpozivajući se na podatke Središnjeg islamskog arhiva u Soestu.
BERLIN, 14. prosinca 2005. (Hina) - U Njemačkoj je naglo porastao broj osoba koje su prešle na islam, piše u srijedu dnevnik Die Welt pozivajući se na podatke Središnjeg islamskog arhiva u Soestu.

Prema tim podacima, broj Nijemaca koji je tijekom ove godine službeno promijenio vjeru te prešao na islam je "mnogo veći od 1.000". Dosad je u prosjeku oko 350 Nijemaca na godinu prelazilo na muslimansku vjeru.

Među oko 3,2 milijuna islamskih vjernika koliko ih živi u Njemačkoj, od kojih je velika većina turskog ili bosanskog podrijetla, ima i oko 15.000 Nijemaca konvertita. No s obzirom da, kako kaže voditelj Središnjeg arhiva Salim Abdulah, prelazak na islam nije institucionaliziran kao u drugim vjerama, nego se može obaviti jednostavnom ceremonijom unutar četiri zida i "uz nazočnost dvaju svjedoka", te da novi muslimani nisu obvezni registrirati se kod vjerskih zajednica, stvaran broj konvertita mogao bi biti i mnogo veći.

Najveći broj Nijemaca koji prijeđu na islam to učini zbog sklapanja braka s osobom muslimanske vjeroispovijesti. Prema riječima voditelja Središnjeg islamskog arhiva, drugi najvažniji razlog je taj što islam pruža vrlo jasne i stroge naputke o životu i ponašanju u svakodnevnici što bi moglo biti privlačno za one pojedince koji traže čvrste strukture.

Monika Wohlrab Sahr s Instituta za praktičnu teologiju Sveučilišta u Leipzigu smatra da razloge za povećanje broja konvertita treba tražiti i u činjenici da je zadnjih godina islam vrlo prisutan u medijima, što do 2001. nije bilo tako.

Općenito se procjenjuje da konvertiti strože prihvaćaju islam od "običnih" vjernika te da su podložniji prihvaćanju radikalnih ideja. Tako je njemački državljanin Steven Smyrek proveo šest godina u izraelskim zatvorima zbog članstva u islamskom radikalnom pokretu Hezbolah i pripremanja bombaških napada.

Analitičari procjenjuju da je radikalno simpatiziranje s islamom u Njemačkoj često povezano i s antisemitizmom, pozivajući se na mnoge internet stranice na kojima neonacisti simpatiziraju s "oslobodilačkim anticionističkim ratom Palestinaca protiv Izraela".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙