FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamske zemlje se obvezale na borbu protiv ekstremizma

MEKA, 8. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Islamske zemlje su se u četvrtak,na zasjedanju Organizacije islamske konferencije u Meki, obvezale daće se odlučno boriti protiv islamističkog ekstremizma i revidiratizakonodavstva kako bi ih prilagodili antiterorističkoj borbi.
MEKA, 8. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Islamske zemlje su se u četvrtak, na zasjedanju Organizacije islamske konferencije u Meki, obvezale da će se odlučno boriti protiv islamističkog ekstremizma i revidirati zakonodavstva kako bi ih prilagodili antiterorističkoj borbi.

U završnoj deklaracji nakon dvodnevnog skupa sudionici su obećali "odlučno suzbiti pobornike pobune i odstupanja kojima je cilj iskriviti vrhovna načela islama".

Čelnici 57 članica Organizacije islamske konferencije (OIC) pozvali su svoje uleme da "ukažu na devijantnu manjinu", što je izraz kojim se obilježavaju pobornici radikalnih islamističkih skupina, među kojima je i al-Qaida.

U njihovoj "Deklaraciji iz Meke" čelnici islamskog svijeta tvrde da su odlučni razvijati sustave nacionalnog zakonodavstava kako bi inkriminirali sva teroristička djela, njihovo financiranje i svako poticanje na nasilje.

Osim saudijskog kralja Abdulaha, koji je predsjedao summitom, tridesetak šefova islamskih država sudjelovalo je na tom susretu, među kojima iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad, pakistanski Pervez Musharraf i egipatski Hosni Mubarak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙