FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Završena međunarodna konferencija o islamu

BEČ, 16. studenog 2005. (Hina) - Raspravom o temi "Kulture u sukobudijaloga" u Beču je u srijedu završena trodnevna međunarodnakonferencija pod nazivom "Islam u pluralističkom svijetu", na kojoj jesudjelovalo više od 1.500 sudionika, uglednika iz političkog,znanstvenog i teološkog života Austrije i svijeta.
BEČ, 16. studenog 2005. (Hina) - Raspravom o temi "Kulture u sukobu dijaloga" u Beču je u srijedu završena trodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Islam u pluralističkom svijetu", na kojoj je sudjelovalo više od 1.500 sudionika, uglednika iz političkog, znanstvenog i teološkog života Austrije i svijeta.

Promicanjem dijaloga i uzajamnim poštivanjem i tolerancijom različitih kultura i vjera smanjuju se sukobi i predrasude, rečeno je u raspravi. Važno je praksom dijaloga jačati uzajamno povjerenje, razumijevanje i boriti se protiv svih oblika predrasuda u suvremenom društvu, istaknuli su sudionici konferencije. Na konferenciji je izražena i oštra osuda terorizma.

Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn zauzeo se za unapređenje međureligijskog dijaloga, posebice islama, kršćanstva i judaizma, kao i dekan fakulteta islamskih studija sveučilišta u Sarajevu Enes Karić, koji je kazao da u BiH je islam prepoznat sa stajališta kultura, jer kroz stoljeća zajedno žive ljudi različitih vjera. On se u svojem izlaganju zauzeo za "odvajanje politike od vjere u BiH".

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik naglasila je potrebu jačanja povjerenja, razumijevanja i suradnje, posebice istaknuvši značenje održavanja ovoga skupa uoči skorašnjeg austrijskog preuzimanja predsjedanja EU-om od početka 2006. godine. Po njezinim riječima, borba protiv terorizma zajednička briga i zadaća međunarodne zajednice te je pogrešno predstavljati atentatore kao proizvod vjere.

Afganistanski predsjednik Hamad Harzai i irački Jalal Talabani osudili su terorističke napade diljem svijeta koji, kako su naglasili, nanose golemu štetu islamu i naglasili da se "protiv vjerskih radikala, fanatika i svih oblika ekstremizma nužno boriti pojačanom zajedničkom suradnjom kako bismo bili učinkovitiji u suzbijanju tih zala suvremenog svijeta".

Sudionici konferencije istaknuli su kako bi ta konferencija trebala biti važan korak u daljnjem promicanju danas, više nego ikada prije, toliko potrebnog dijaloga između različitih vjera i kultura muslimanskog i nemuslimanskog svijeta. "Najvažnije je uspostaviti ozračje neprekidnog dijaloga i poštivanja te njegovanja novih mišljenja i djelovanja", rečeno je u raspravi.

Potrebno je također dijalogom kultura približiti se narodu, sagledavati i rješavati konkretne probleme "a ne podizati nevidljive utvrde", jedan je od zaključaka konferencije. U Europi živi oko 20 milijuna muslimana, u Austriji oko 350 tisuća, i vrlo je "važna integracija, a ne izolacija", istaknuto je na skupu.

Konferencija je ocijenjena kao poziv na toleranciju i mir te prihvaćanje različitih vjera i kultura.

Održana od 14. do 16. studenog u organizaciji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, u suradnji s Austrijskim društvom za orijentalistiku Hammer-Purgstall, u bečkom dvorcu Hofburgu, konferencija je protekla uz velike mjere sigurnosti, a bile su angažirane i posebne austrijske sigurnosne postrojbe COBRA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙