FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 17. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u četvrtak Hrvatsku da ustraje u ambiciji pridruživanja Sjevernoatlantskom savezu, koji donosi sigurnost i stabilnost u regiji. Scheffer je novinarima na izravan upit mogu li Hrvatska, Makedonija i Albanija, koje sudjeluju u NATO-ovu Akcijskom planu za članstvo, očekivati poziv za pridruženja na summitu Saveza 2008. godine, odgovorio: "Ništa ne prejudiciram, ništa ne isključujem". Podsjetio na problem odbjeglog generala Gotovine, a na pitanje prihvaća li NATO ocjenu glavne haške tužiteljice da Hrvatska sada u potpunosti surađuje s ICTY-jem, rekao je: "Vi znate da i EU pažljivo nadzire što se događa i da i EU na taj proces ne gleda bezuvjetno. Hrvatska sudjeluje u MAP-u i kada spominjem Gotovinu to je zato jer ga ne možemo izostaviti kada se spominju Karadžić i Mladić".

BANJA LUKA - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je, u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka, kako je BiH podjednako "njegova država kao što je to i za (predsjednika SDA Sulejmana) Tihića i (predsjednika HDZ-a BiH Dragana) Čovića", te da postojanje srpskoga entiteta ne ugrožava suverenost BiH. "Neprihvaćanje političke realnosti proizvodi konfrontaciju i SDS više ne može sebi priuštiti luksuz da bude konstantno u konfrontaciji na svim mogućim adresama", rekao je predsjednik Republike Srpske odgovarajući neizravno na kritike politike koju vodi, a koje dolaze iz njegove stranke. Čavić je istaknuo kako je nužno "razbiti tabue" i "shvatiti da je Republika Srpska davno prestala biti država".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u petak će u Berlinu razgovarati s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom, a u subotu će u glavnom gradu Njemačke održati predavanje o temi "Europski identitet", u sklopu foruma na tu temu u organizaciji njemačke zaklade Herbert Quandt. Svoj boravak u Berlinu, predsjednik Mesić započet će u petak radnim ručkom s predsjednikom Njemačke Horstom Koehlerom. Njemački predsjednik zbog sastavljanje nove njemačke vlade nije u listopadu bio u Zagrebu na summitu srednjoeuropskih predsjednika. Istoga dana, hrvatski predsjednik bit će nazočan otvorenju izložbe arheoloških nalaza od paleolitika do ranosrednjovjekovne Istre koja će u Berlinu biti otvorena pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva kulture.

SARAJEVO - Dužnosnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pozvali su u četvrtak predstavnike potencijalnih investitora i graditelja auto-ceste na dijelu koridora 5 c, koji prolazi kroz BiH, da podrže taj projekt najavivši poduzimanje svih potrebnih mjera kojima bi se ta zemlja učinila sigurnom za inozemne investicije. Na međunarodnoj investicijskoj konferenciji, u organizaciji Ministarstva transporta i komunikacija BiH, posvećenoj koridoru 5 c, koja je održana u Sarajevu okupivši više od 200 sudionika, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je kazao kako onaj tko bude ulagao u taj projekt definitivno može očekivati značajnu dobit. On je podsjetio kako BiH narednog tjedna očekuje i službenu odluku Europske komisije o početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, što će bitno utjecati na pozitivnu promjenu ukupnog stanja u regiji.

RIM - Tri islamska ekstremista, "potencijalni napadači", kako ih je nazvala talijanska policija, uhićena su u četvrtak u Napulju i Bresci pod optužbom "udruživanja radi izvršenja krivičnog zločina s međunarodnim terorističkim ciljem". Trojica Alžiraca navodno su povezana s jezgrama bliskim Al Qaidi. Prema iskazima talijanskih karabinjera, oni su preko sunarodnjaka prisutnih u Italiji, čija je uloga trebala biti samo logistička, djelovali u Napulju, Rimu, Bresci i Vicenzi. Navodni teroristi Yamine Bouhrama, Khaled Serai i Mohammed Larvi su imali međunarodne kontakte. Bourhama je na vježbama u Čečeniji i Gruziji naučio pripremati eksplozivne pojaseve za kamikaze, Serai je bio praćen tijekom putovanja do Norveške gdje boravi mula Krekar, šef kurdske skupine Ansar al islam, koji je u Norveškoj zatražio politički azil 1991., a za njime se traga u cijelome svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙