FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Granična pitanja s RH treba rješavati međunarodni sud, a ne EU

LJUBLJANA,13. studenoga(Hina) - Ako Slovenija i Hrvatska ne mogu samedoći do bilateralnog rješenja spornih graničnih pitanja, najbolje bibilo da o njima presudi međunarodni sud, izjavio je u nedjelju navečeru razgovoru za POP-TV slovenski predsjednik Janez Drnovšek i naglasioda se to pitanje ne bi trebalo prebacivati na Europsku uniju.
LJUBLJANA,13. studenoga(Hina) - Ako Slovenija i Hrvatska ne mogu same doći do bilateralnog rješenja spornih graničnih pitanja, najbolje bi bilo da o njima presudi međunarodni sud, izjavio je u nedjelju navečer u razgovoru za POP-TV slovenski predsjednik Janez Drnovšek i naglasio da se to pitanje ne bi trebalo prebacivati na Europsku uniju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje graničnim problemima s Hrvatskom, Drnovšek je rekao da je njegov sporazum s bivšim premijerom Ivicom Račanom bio dobar kompromis ali i naglasio da bi bilo najbolje da o spornim graničnim prijedlozima presudi međunarodni sud, ako se već ne može doći do bilateralnog rješenja.

"Ako se dvije države ne mogu dogovoriti bilateralno, onda neka problematika ide na međunarodni sud koji će donijeti konačnu presudu i rasteretiti politiku", rekao je Drnovšek u tom razgovoru.

Slovenski je predsjednik s rezervom ocijenio izjave da bi otvorena pitanja u vezi granice bilo potrebno riješiti tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom, što je stajalište slovenske vlade.

"Slabom opcijom barata onaj koji misli da Slovenija može rješavanje tih pitanja prenijeti na Europsku uniju tijekom hrvatskih pregovora o punopravnom članstvu, te na određeni način ucijeniti Hrvatsku da prihvati neko rješenje", rekao je Drnovšek, dodajući da Europska unija nije posebno zainteresirana za rješavanje otvorenih pitanja jedne članice i jedne potencijalne članice Europske unije.

Drnovšek je podsjetio na zaplete koji su pratili slovensko pridruživanje Europskoj uniji u vrijeme kad je Italija slovenske pregovore povezivala s rješenjem pitanja nekretnina talijanskih izbjeglica.

"Ako bismo tako postupali s Hrvatskom, zatrovali bismo naše odnose za više desetljeća", ocijenio je slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙