FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. studenog 2005.(Hina) - pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 24. studenog 2005.(Hina) - pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

PIEŠTANY - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovat će u četvrtak u slovačke toplice u Pieštanyma, na dvodnevni summit šefova vlada zemalja Srednjoeuropske inicijative. Summit u Pieštanyma glavni je politički događaj Srednjoeuropske inicijative tijekom slovačkog predsjedanja, a okupit će šefove vlada 17 država članica. Summit se održava nakon Gospodarskog foruma na kojemu su se u srijedu i četvrtak u Bratislavi okupili ministri gospodarstva zemalja članica SEI-a. Iz ministarstva gospodarstva je najavljeno da će hrvatski ministar gospodarstva Branko Vukelić sudjelovati u četvrtak na okruglom stolu ministara gospodarstva zemalja SEI-a.

BAGDAD - Trideset Iračana ubijeno je, a 23 ranjeno u atentatu automobilom-bombom u četvrtak pred bolnicom u Mahmudijyahu, južno do Bagdada, priopćile su iračke službe sigurnosti. Automobil parkiran pred bolnicom eksplodirao je u Mahmudiyahu, 20 km južno od Bagdada. Taj grad se nalazi u "trokutu smrti", zoni gotovo svakodnevnih otmica i napada.

JERUZALEM - Nova stranka izraelskog premijera Ariela Sharona trebala bi u četvrtak održati u Tel Avivu prvi plenarni sastanak nakon što se službeno registrirala pod imenom Kadima (Naprijed). Uz Sharona, 14 članova njegove bivše stranke Likud, koji su mu se pridružili, trebalo bi sudjelovati na sastanku predviđenom u uredu premijera u Tel Avivu, dok se nova stranka desnog centra priprema za prijevremene opće izbore 28. ožujka. Potresen odlaskom Sharona, Likud bi pak trebao okupiti svoj središnji odbor, radi utvrđivanja datuma predizbora prije određivanja kandidata na mjesto premijera uoči budućih izbora.

PEKING - Kina i Rusija će uspostaviti 'vrući telefon' kako bi Peking mogao nesmetano Moskvu izvještavati o zagađenju rijeke Songhua koja bi zbog sloja benzena koji pluta na površini mogla ugroziti rezerve pitke vode u ruskoj regiji Khabarovsk. "Dvije strane rade na otvaranju vruće linije", prenijela je agencija Xinhua pozivajući se na riječi ministra zaštite okoliša Zhang Lijuna. Toksična mrlja zagađene rijeke doplutala je u četvrtak do sjevernog kineskog grada Harbina, nakon eksplozije petrokemijskog postrojenja uzvodno od spomenutog grada prije dva tjedna.

JENIN - Jedan visoki dužnosnik radikalnog pokreta Islamski džihad predao se u noći između srijede i četvrtka u Jeninu nakon 15 sati opsade zgrade u kojoj se skrivao, doznaje se od izraelskih i palestinskih izvora. Iyada Abou Al-Roba, jednog od visokih dužnosnika Brigada Al-Qods oružanog ogranka Islamskog džihada i još jednog aktivista skupine uhitila je izraelska vojska tijekom velike operacije vođene od srijede ujutro u Jeninu. Tijekom dana izraelski vojnici su pokušali istjerati njih dvojicu iz skloništa, a oni su se nakon ponoći predali.

ZUERICH - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder biti će savjetnik švicarske medijske grupacije Ringier, rekao je u četvrtak izdavač Michael Ringier novinarima. Schroeder će preuzeti funkcije 1. siječnja i bit će savjetnik skupine za "pitanja međunarodne politike". Ringier je najveća švicarska medijska grupacija i izdaje među ostalima list Blick.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙