FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Negativne reakcije na kampanju hrvatske Vlade za povratak izbjeglih

BEOGRAD,10. prosinca(Hina) - Pojava velikih reklamnih panoa u Beogradus fotografijom na kojoj je obnovljena, neožbukana kuća, ispred kojesjede dvojica muškaraca, žena i dijete s porukom o povratku izbjeglicana ijekavici izazvala je negativne reakcije u Srbiji, piše u subotubeogradska Politika.
BEOGRAD,10. prosinca(Hina) - Pojava velikih reklamnih panoa u Beogradu s fotografijom na kojoj je obnovljena, neožbukana kuća, ispred koje sjede dvojica muškaraca, žena i dijete s porukom o povratku izbjeglica na ijekavici izazvala je negativne reakcije u Srbiji, piše u subotu beogradska Politika.

Radi se, naime, o medijskoj kampanji hrvatske Vlade i OESS-a za povratak i reintegraciju izbjeglih i raseljenih osoba pod nazivom "Gdje ima mjesta za sve" i "Hrvatska je dom svih njezinih građana", koja će službeno biti predstavljena u beogradskom Medija centru u četvrtak, 15. prosinca.

Beogradsko Udruženje Srba iz Hrvatske ocijenilo je da je "licemjerno i sramno javno reklamirati i pozivati izbjegle Srbe na povratak, dok u isto vrijeme aktualna hrvatska vlast čini sve da do povratka ne dođe".

"Hrvatska, s 4,5 posto Srba, etnički je najčišća država u Europi. Umjesto da je stvorila normalne uvjete za povratak nekoliko stotina tisuća svojih državljana, osigurala sigurnost, vratila oduzetu privatnu imovinu, stanarska i druga prava, ona licemjerno preko reklama stvara lažnu sliku", navodi se u priopćenju te udruge.

Povodom ove kampanje oglasio se i republički Komesarijat za izbjeglice, piše beogradska "Politika" od subote.

"Smatramo da nije pravi trenutak za ovakvu vrstu aktivnosti i ne vidi se hoće li će ona doprinijeti unapređivanju procesa povratka, s obzirom na to da su još u tijeku razgovori predstavnika Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine o usklađivanju 'Mape puta' za provođenje Sarajevske deklaracije", ocjena je Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije, koji u svom priopćenju dodaje i da "postoje otvorena pitanja koja trebaju biti riješena kako bi se nesmetano odvijao proces povratka, ali i da se mora voditi računa o prvim, prilično negativnim, reagiranjima izbjeglica i izbjegličkih udruženja u Srbiji".

Prema podacima te udruge Srba iz Hrvatske, od 1995. godine u Hrvatsku se vratilo 58 tisuća, uglavnom starijih Srba, dok neke druge srpske organizacije navode podatak o 70 tisuća povratnika, a hrvatski podaci govore o 150 tisuća, navodi "Politika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙