FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Hrvatska i Srbija imaju ključnu ulogu u stabilnosti regije - tisak

BEOGRAD,24. studenoga(Hina) - Beogradski elektronični mediji i tisak,pišući u četvrtak o posjetu srbijanskog premijera Vojislava KoštuniceZagrebu, u prvi plan ističu zaključak da Hrvatska i Srbija morajuimati ključnu ulogu u stabilnosti regije.
BEOGRAD,24. studenoga(Hina) - Beogradski elektronični mediji i tisak, pišući u četvrtak o posjetu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Zagrebu, u prvi plan ističu zaključak da Hrvatska i Srbija moraju imati ključnu ulogu u stabilnosti regije.

Naglašava se da je tijekom susreta s premijerom Ivom Sanaderom bilo riječi o svim otvorenim pitanjima, te se ocjenjuje, što se našlo i u izvješćima s razgovora s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, kako su ukupni odnosi između dvije države u usponu, kao i da se naglasak stavlja na unapređivanju gospodarske suradnje.

Svi su mediji prenijeli riječi hrvatskog premijera Ive Sanadera kako "hrvatska vlada načelno smatra da se problem Kosova ne može rješiti bez Beograda", što beogradski tisak ocjenjuje podrškom.

Srbijanski mediji naglašavaju da je riječ o prvom radnom posjetu jednog srbijanskog premijera Hrvatskoj od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Beogradska "Politika" , kao i list "Danas", piše o posjetu na naslovnoj stranici te posebice ističe Sanaderove riječi prema kojima će "suradnja Srbije i Hrvatske igrati u ovom dijelu Europe iznimno važnu ulogu u političkoj stabilizaciji, ali i u europskoj perspektivi" te da Hrvatsku "veseli svaki napredak Srbije prema Europi i prema tom cilju". List ističe i značenje potpisivanja pet sporazuma, kao i razgovora između gospodarstvenika oko unapređivanja suradnje.

"Danas", a to je učinila i većina elektroničnih medijia, prvi vrhu izvješća prenosi i pitanje hrvatskih novinara, postavljeno Koštunici, da li će se ispričati Hrvatskoj za sve što se događalo tijekom rata, te njegov zaobilazni odgovor da se "to ne rješava riječima, već rješavanjem problema kojih ima s obje strane".

"Složili smo se da bolna pitanja koja su ostala od rata moramo rješavati, posebice inzistirajući na češćim neposrednim kontaktima, čak iako postoje razlike u pristupu", ističu "Večernje novosti" Koštuničine riječi.

Taj list, kao i svi ostali, u izvješćima iz Zagreba prenosi i da su otvorena pitanja i dalje problem nestalih, rješavanje stanarskih prava Srba povratnika, ali i ocjenu predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca da je riječ o povijesnom posjetu.

"Sama jačanjem suradnje dviju država na najvišim razinama srpska manjina može poboljšati status u Hrvatskoj. Odnose moramo razvijati tako da Srbiju gledamo i doživljavamo kao matičnu državu, a Hrvatsku kao domovinu, prenose "Večernje novosti" riječi Milorada Pupovca.

Slična izvješća, samo nešto kraća i na manje udarnim stranicama, imaju "Blic" i "Glas javnosti".

U izvješću dopisnice "Blica" iz Zagreba navodi se kako "činjenica da je Koštunica doputovao s nekoliko ministara i gospodarskim izaslanstvom, da je potpisano pet bilateralnih sporazuma te da su nakon obojica dužnosnika dali veoma optimistične izjave, svjedoči o tome da su odnosi zaista krenuli uzlaznom crtom"_.

Beogradski ekonomski dnevnik "Pregled" dao je posjetu zapaženi publicitet ističući potpisivanje pet sporazuma o suradnji koji će doprinjeti daljem razvoju gospodarske suradnje.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙