FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Ljajić ne očekuje izručenje Mladića do 15. prosinca

BEOGRAD,7.prosinca(Hina) - Predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije i CrneGore za suradnju s međunarodnim sudom u Haagu (ICTY) Rasim Ljajićizjavio je u srijedu za beogradski list "Blic", uoči najavljenogdolaska haške tužiteljice Carle del Ponte u Beograd, kako ne očekujeda će haški optuženik Ratko Mladić ili netko od preostalih optuženikaotići u Haag do 15. prosinca, iako se čine ogromni napori da se onilociraju.
BEOGRAD,7.prosinca(Hina) - Predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore za suradnju s međunarodnim sudom u Haagu (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je u srijedu za beogradski list "Blic", uoči najavljenog dolaska haške tužiteljice Carle del Ponte u Beograd, kako ne očekuje da će haški optuženik Ratko Mladić ili netko od preostalih optuženika otići u Haag do 15. prosinca, iako se čine ogromni napori da se oni lociraju.

"Do 15. prosinca imamo vrlo kratak rok nešto konkretno učiniti kako bi međunarodnu zajednicu uvjerili da smo spremni izvršiti preostale obveze. Obveze se ne tiču samo izručenja pet-šest preostalih haških optuženika, već i drugih vidova suradnje, kao što je i dostavljanje dokumentacije. Očekujem težak razgovor s Del Ponte, iz prostog razloga što će glavna tužiteljica sama ukazati da od travnja nije bilo izručenja optuženih", istaknuo je Ljajić.

Na pitanje tko je odgovoran što nitko od optuženih od travnja nije izručen, Lajić je rekao kako "nitko ni u Srbiji, ni u međunarodnoj zajednici ne zna gdje se kriju optuženici". On je dodao i da je posljednjih nekoliko mjeseci bilo pet većih provjera lokacija na kojima se navodno krije Mladić, ali još nema tragova koji bi ukazivali na to gdje se on nalazi.

Ljajić je za "Blic" rekao i da prvi puta istraživanja javnosti u Srbiji govore da je "47 posto za izručenje Mladića, a 40 protiv", te da to "nije više političko pitanje".

Dodavši kako se plaši da će, ako se dokumentacija o Mladiću i drugima ne priloži do 15. prosinca, Carla del Ponte podnijeti negativno izvješće Vijeću sigurnosti UN i da će "SCG sigurno dobiti žuti karton", Ljajić je rekao da se ipak "nada da će SCG nastaviti započete pregovore s EU". Po njegovim riječima, negativno izvješće bilo ozbiljno upozorenje, jer ne treba gubiti iz vida da zbog nesuradnje s Haagom pregovori mogu biti u svakom trenutku prekinuti.

Američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt rekao je za beogradsku agenciju FoNet, a to prenosi beogradski tisak u srijedu, da "ne postoji krajnji rok za izručenje Ratka Mladića haškom tribunalu, jer su svi rokovi za njegovo izručenje prošli, ali i za izručenje Radovana Karadžića i Ante Gotovine".

Glavna tužiteljica ICTY Carla del Ponte, kako je najavljeno, u četvrtak dolazi u posjet Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙