FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drašković: Puni suverenitet Kosova neostvariv, no treba biti realan

BEOGRAD,10. studenog(Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i CrneGore Vuk Drašković izjavio je, uoči najavljene skore sjedniceparlamenta Srbije posvećene strategiji za predstojeće pregovore oKosovu, kako je puni suverenitet Kosova "apsolutno neostvariv" no datreba biti realan i poći od činjenice da Srbija sada nema nikakvuvlast na Kosovu, prenosi u četvrtak beogradski tisak.
BEOGRAD,10. studenog(Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je, uoči najavljene skore sjednice parlamenta Srbije posvećene strategiji za predstojeće pregovore o Kosovu, kako je puni suverenitet Kosova "apsolutno neostvariv" no da treba biti realan i poći od činjenice da Srbija sada nema nikakvu vlast na Kosovu, prenosi u četvrtak beogradski tisak.

Drašković je istaknuo kako od međunarodne zajednice ne očekuje nametanje rješenja te da je minimum onoga što SCG traži u tim pregovorima očuvanje granica i zaštita Srba.

"Spustimo se na razinu realnosti. Srbija u ovom trenutku nema nikakvu vlast na Kosovu. Nema ni S od suvereniteta. Nema ni T od teritorijalnog integriteta. Pođimo od takve stvarnosti i ne stvarajmo predstavu da ćemo u predstojećim pregovorima obraniti Kosovo, da ćemo ga zadržati u Srbiji. Kao da je ono u punoj vlasti Srbije, a nije ni u kakvoj", rekao je Drašković za "Večernje novosti" od četvrtka.

Šef diplomacije SCG-a dodao je u razgovoru za list, da ih je "zapala obveza izvući Kosovo iz jame u koju su ga gurnuli radikali, julovci i socijalisti (SRS,JUL i SPS) i da je to "izvlačenje iz jame ono što će se raditi za pregovaračkim stolom".

Prema njegovim riječima, "pregovorima se nudi šansa, prilično izgledna, potvrđivanja i obrane statusa državne granice s Albanijom i Makedonijom, te dobivanje potvrde da će preporuke (posebnog izvjestitelja UN-a za Kosovo Kaia) Aidea biti ispunjene. Ali, on ne govori o autonomiji, već o decentralizaciji vlasti, kako bi se stvorio lanac općina s srpskom većinom, koje bi imale specijalne veze sa Srbijom. Prije svega financijske i kulturne. I da se ustanove zaštitne zone oko crkava i manastira".

Drašković također upozorava na očekivanja prema kojima se od srbijanskog parlamenta traži koncenzus oko nacionalnih i državnih ciljeva kad je riječ o budućem statusu Kosova. "Kako može biti koncenzus sa snagama koje su odgovorne za sve ono što se događalo 90-ih godina, koje su isključivi krivci za uvođenje zemlje pod NATO bombe i, napokon, gubitak Kosova", upozorava Drašković. Njega posebice brinu oni, među kojima je, kako je rekao, i srpski patrijarh Pavle, koji danas traže da se proglasi okupacija Kosova i Metohije, što zemlju opet može uvesti u sukob i s EU i s NATO-om.

Iz ureda srpskog premijera Vojislava Koštunice ovih je dana priopćeno da skupština Srbije treba prvo usvojiti rezoluciju kao "putokaz pregovaračkom timu", a potom bi bio objavljen i sastav pregovačkog tima. Drašković, pak, smatra da se prioritet treba dati što hitnijem sastavljanju pregovaračkog tima.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙