FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meron: Međunarodna zajednica nestrpljiva da Srbija ispuni obveze prema ICTY

BEOGRAD,11.studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Haškog suda za ratnezločine (ICTY) Theodor Meron, koji je u četvrtak na poziv srpskogpremijera Vojislava Koštunice stigao u Beograd, izjavio je u petak daje međunarodna zajednica nestrpljiva zbog velike odgode u ispunjenjupreostalih obveza Srbije prema tom Tribunalu i posebice ukazao naneuspjeh kada se radi o izručenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića.
BEOGRAD,11.studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Haškog suda za ratne zločine (ICTY) Theodor Meron, koji je u četvrtak na poziv srpskog premijera Vojislava Koštunice stigao u Beograd, izjavio je u petak da je međunarodna zajednica nestrpljiva zbog velike odgode u ispunjenju preostalih obveza Srbije prema tom Tribunalu i posebice ukazao na neuspjeh kada se radi o izručenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Meron je novinarima, nakon sastanka s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, rekao da je Srbija u proteklih godinu dana pokazala

značajan napredak u suradnji s Tribunalom. No nekoliko je puta istaknuo da je međunarodna zajednica nestrpljiva u očekivanju da Beograd ispuni i preostale obveze, što je posebice važno nakon što je Europska unija donijela odluku o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG i EU.

"Izručenje Mladića i Karadžića, te drugih haških bjegunaca, ne traži samo međunarodna zajednica već je to i u interesu SCG", rekao je Meron naglasivši da će ispunjene tih obveza značiti "ispunjenje moralne obveze Srbije da izruči osobe optužene za grozne zločine koji su u suprotnosti s herojskom tradicijom srpskog naroda".

"Bilo bi tragično kad bi postignuti napredak bio zaustavljen i kad bi to negativno utjecalo na odnose SCG, EU, Partnerstva za mir i

međunarodne zajednice", rekao je on.

Dodao je i da mu je Koštunica tijekom razgovora rekao da je

Srbija u potpunosti spremna ispuniti svoje zakonske obveze. Meron je upozorio da će se suradnja s Tribunalom "ocjenjivati na osnovi djela i rezultata, a ne riječi i retorike".

Meron se tijekom posjeta Beogradu treba sastati i sa srbijanskim ministrom pravosuđa Zoranom Stojkovićem, ministrom obrane SCG Zoranom

Stankovićem i predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s ICTY-em Rasimom Ljajićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙