FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanik SAD u BiH najavljuje napredak pregovora u Washingtonu

BANJA LUKA, 16. studenog 2005. (Hina) - Američki veleposlanik u BiHDouglas McElehaney izjavio je za banjalučke Nezavisne novine odsrijede kako očekuje napredak u pregovorima bosanskohercegovačkihčelnika o ustavnim promjenama, 22. studenoga u Washingtonu, najavivšida će se tada u razgovore uključiti i američka državna tajnicaCondoleezza Rice.
BANJA LUKA, 16. studenog 2005. (Hina) - Američki veleposlanik u BiH Douglas McElehaney izjavio je za banjalučke Nezavisne novine od srijede kako očekuje napredak u pregovorima bosanskohercegovačkih čelnika o ustavnim promjenama, 22. studenoga u Washingtonu, najavivši da će se tada u razgovore uključiti i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Autor jedne od mogućih opcija budućih promjena Ustava BiH je Američki institut za mir, a prema tom prijedlogu BiH bi bila ustrojena kao centralizirana parlamentarna demokracija s jednim predsjednikom, parlamentom i vladom.

"BiH ima strukturiranu vladu, dostignuta je stanovita razina ekonomskog razvoja, ali je izražena velika prisutnost međunarodne zajednice. Mi želimo da BiH krene u pravcu preuzimanja kontrole nad svojom zemljom. Na to pokušavamo usmjeriti pažnju i sada očekujemo sljedeće korake BiH političara", kazao je američki veleposlanik istaknuvši kako će se razgovori u Washingtonu usmjeriti na pitanje kako od Daytonskog sporazuma "krenuti prema Bruxellesu" odnosno EU.

Unatoč ocjenama domaćih političara kako su razgovori o ustavnim promjenama u BiH proteklog vikenda u Bruxellesu bili neuspješni, McElehaney u Washingtonu očekuje pozitivan pomak. "Razgovara se o tri pitanja - strukturi Predsjedništva BiH, Vijeću ministara i državnog parlamenta. To je dobar početak. Nadam se da ćemo nakon proteklih razgovora u Bruxellesu i predstojećih sastanaka u Washingtonu, postići određeni sporazum u nekoj od ovih tema", kaže američki veleposlanik.

Douglas McElehaney je dodao kako su svi srpski političari, koji će u ime svojih stranaka sudjelovati u washingtonskim pregovorima, odlučili da tamo iznesu zajedničku izjavu koja se tiče suradnje s Haaškim tribunalom.

"Nadam se da će ta izjava predstavljati poziv Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću da se predaju", rekao je McElehaney u intervjuu "Nezavisnim novinama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙