FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporavanje na tržištu nekretnina pogodilo američke burzovne indekse

NEW YORK, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Razočaravajuće procjeneposlovanja kompanije za izgradnju luksuznih stanova Toll Brotherpogodile su u utorak na američkim burzama dionice građevinskogsektora, potaknuvši sumnje u financijsko zdravlje američkihpotrošača.
NEW YORK, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Razočaravajuće procjene poslovanja kompanije za izgradnju luksuznih stanova Toll Brother pogodile su u utorak na američkim burzama dionice građevinskog sektora, potaknuvši sumnje u financijsko zdravlje američkih potrošača.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,44 posto, na 10.539 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,3 posto, na 2.172 boda.

Upozorenje iz Toll Brothersa da očekuje nižu dobit i manje prodanih novih stanova u idućoj godini poslalo je cijene njegovih dionica 14 posto naniže. Ono je potaknulo pesimizam na tržištima dionica nakon četverodnevnog uzleta, budući su kompanije za izgradnju stanova usko vezane za poslovanje čitavog niza industrija potrošne robe, maloprodajnih lanaca te hipotekarnih zajmodavaca.

U prosjeku su cijene dionica građevinskih kompanija na američkim burzama oslabile 7,4 posto, što je njihov najveći dnevni postotni gubitak u zadnje tri godine. Oslabila je, 2,2 posto, i dionica Home Depota, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca kućanskih potrepština. Dionica najveće američke financijske hipotekarne institucije Fannie Mae spustila se jedan posto.

"Slabije tržište nekretnina nije dobro za potrošače. Morat će se uzeti u obzir rastuće kamatne stope", ustvrdio je Weston Boone iz Legg Mason Wood Walkera.

Ekonomisti su upozoravali na usporavanje na tržištu nekretnina zbog umjerenog porasta kamatnih stopa, uslijed čega je prosječna kamatna stopa na 30-godišnji hipotekarni zajam dosegnula 6,75 posto, najviše od kraja lipnja 2004.

Na europskim burzama zabilježene su tek neznatne oscilacije vrijednosti burzovnih indeksa, kako je spuštanje cijena energetskih dionica bilo nadoknađeno porastom cijene biotehnološke tvrtke Serona, za čak osam posto, zbog špekulacija o njezinoj akviziciji. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je svega 0,1 posto, na 5.461 bod. Frankfurtski DAX spustio se 0,3 posto, na 5.008 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙