FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: ključni svjedok odbio nastaviti davati iskaz

SARAJEVO,7. prosinca 2005.(Hina) - Ključni svjedok na suđenju u slučaju"Lijanovići" pred Sudom Bosne i Hercegovine Zoran Nikolić odbio je usrijedu nastaviti s davanjem iskaza s obrazloženjem da mu je dovedenau pitanje osobna kao i sigurnost članova njegove obitelji.
SARAJEVO,7. prosinca 2005.(Hina) - Ključni svjedok na suđenju u slučaju "Lijanovići" pred Sudom Bosne i Hercegovine Zoran Nikolić odbio je u srijedu nastaviti s davanjem iskaza s obrazloženjem da mu je dovedena u pitanje osobna kao i sigurnost članova njegove obitelji.

Nikolić se na suđenju prvi put pojavio u utorak iznoseći krajnje ozbiljne tvrdnje o umiješanosti četvorice braće Ivanković-Lijanović te Dragana Čovića, Mate Tadića i Zdravka Lučića u carinske i porezne prijevare, podmićivanje te zloporabu položaja i ovlasti.

U srijedu je međutim u sudnici izjavio da nije spreman nastaviti dalje svjedočiti ako mu se ne osigura potrebna zaštita.

"Trenutačno nisam u situaciji davati bilo kakve izjave", kazao je Nikolić koji je u Sarajevo stigao iz inozemstva gdje se nalazi otkako mu je Tužiteljstvo BiH priskrbilo status zaštićenog svjedoka koji mu je naknadno ukinut.

Nikolić je izjavio da je dragovoljno pristupio tužiteljima samo s jednim ciljem - "da se dozna istina" - te da je na svjedočenje pristao pod uvjetom da mu se pruži potrebna zaštita. Ona mu je, kako je kazao, i obećana no obećanje nikada nije u cijelosti ispunjeno.

Tu je tvrdnju obrazložio činjenicom da ga je u inozemstvo gdje je poslan dočekao tek Crveni križ te da je sedam mjeseci praktično proveo u pritvoru.

Nikolić je ustvrdio da njegov slučaj zorno pokazuje da institut zaštićenog svjedoka u BiH uopće ne funkcionira.

"Ovdje nikome nije stalo do zaštićenih svjedoka. Očevidno se ne želi imati ljude spremne svjedočiti u slučajevima organiziranog kriminala ili ratnih zločina", izjavio je Nikolić pred sucima.

Tužitelj Johnatan Rattel dijelom se suglasio s Nikolićevim navodima potvrdivši da tretman zaštićenog svjedoka nije dobar jer u BiH ne postoje ni sredstva ni institucija koja bi o tome skrbila.

On se međutim nije suglasio s Nikolićevim odbijanjem da nastavi daljnje svjedočenje.

Obrana optuženih iskoristila je Nikolićev istup da još jednom zatraži eliminiranje njegova svedočenja iz cijelog postupka te da dovede u pitanje njegovu vjerodostojnost.

"On (Nikolić) je jedna sarajevska bitanga koja je svjesna da neće imati imunitet i sada bježi od iskaza", izjavio je Čovićev odvjetnik Josip Muselimović.

Obrana drži da i dijelovi iskaza dani u utorak ne mogu biti valjani jer ih je Nikolić dao u stanju psihičkoga rastrojstva na koje se tužio i u srijedu.

Odvjetnik Mate Tadića Žarko Bulić optužio je Nikolića ali i tužitelja da su inscenirali ovakvu situaciju kako bi obrani onemogućili unakrsno ispitivanje.

Sudsko vijeće kojim predsjeda Amerikanac Richard Gebelein je nakon kraćeg vijećanja odlučilo odgoditi do petka nastavak procesa no uz upozorenje Nikoliću da mora nastaviti svjedočiti ili će mu biti izrečena kazna koja može iznositi i do 15 tisuća eura.

Tužitelju je također prenesen nalog da poduzme mjere kojima će se Nikoliću pružiti zaštita na kojoj inzistrira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙