FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za slučaj "Hrvatske samouprave"

SARAJEVO, , 24. studenoga 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemministiru obrane Federacije BiH Miroslavu Prci i nekadašnjemdozapovjedniku Vojske Federacije BiH generalu Draganu Čurčiću uslučaju "Hrvatska samouprava" u četvrtak je kao svjedok optužbegovorio bivši zapovjednik zajedničkoga hrvatsko-bošnjačkogazapovjedništva Vojske Federacije BiH general Atif Dudaković.
SARAJEVO, , 24. studenoga 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšem ministiru obrane Federacije BiH Miroslavu Prci i nekadašnjem dozapovjedniku Vojske Federacije BiH generalu Draganu Čurčiću u slučaju "Hrvatska samouprava" u četvrtak je kao svjedok optužbe govorio bivši zapovjednik zajedničkoga hrvatsko-bošnjačkoga zapovjedništva Vojske Federacije BiH general Atif Dudaković.

Osim Prce i Čurčića, optužnica tereti i bvšeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića da su zauzimanjem za Hrvatsku samoupravu u proljeće 2001. godine, potpisali odluku o raspuštanju hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH (HVO) i time sudjelovali u slabljenju obrambene moći Federacije BiH.

General Dudaković je odgovarajući na brojna pitanja tužitelja Drewa Engela izjavio da su Jelavić, kao tadašnji civilni zapovjednik HVO-a, te Prce i Čurčić, u ožujku 2001. godine, donijeli odluku, odnosno naredbu, da pripadnici HVO-a napuste vojarne i odu kućama, što je, po riječima generala Dudakovića, i učinilo 80 do 90 posto pripadnika hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH.

General Dudaković je kazao da ga je osobno iznenadila takva naredba, te da je tom naredbom, kako je rekao, izvršen politički udar na vojsku. Po svjedočenju generala Dudakovića, u vrijeme zagovaranja hrvatske samouprave pripadnici HVO-a su nosili križeve. "Nošenje tih simbola za mene je bilo neprihvatljivo, jer se time iritiralo pripadnike bošnjačke sastavnice Vojske Fedearcjie BiH", dodao je general Dudaković.

Po njegovim tvrdnjama postojale su dojave da bi pripadnici HVO-a, koji su napuštali vojarne, mogli masovno krasti oružje i oštetiti vojna vozila u vojarnama.

"Tražio sam pomoć SFOR-a koji je zatim zaplijenio naoružanje u više vojarni HVO-a, radi sprečavanja masovne krađe. SFOR se također uključio u rješavanje krize radi sprječavanja potencijalnih oružanih sukoba u blizni više vojarni HVO-a", kazao je general Dudaković.

Odgovarajući na unakrsna ispitivanja obrane i samih otpuženika general Dudaković je iznio pozitivne ocjene o optuženicima Prci i Čurćiću, rekavši da je s njima surađivao profesionalno korektno. Dudaković je posebice pohvalio držanje Prce, rekavši da se on, kao ministar obrane, zauzimao za ustroj vojske na državnoj razini BiH, te da je bio sklon dogovorima s bošnjačkom sastavnicom Vojske Federcije BiH.

General Dudaković je također više puta rekao da je odlazak vojnika HVO-a iz vojarni samo formalno pravno ugrozio obrambenu moć Federacije BiH, ali ne i suštinski, jer, kako je objasnio, nije bilo masovne krađe oružja, niti oštećenja tenkova i vojnih vozila. Takav Dudaković iskaz obrana i optuženi popratili su s odobravanjem, jer se njime dovode u pitanje navodi iz optužnice da su poticanjem vojnika HVO-a na napuštanje vojarni optuženici podrivali obrambenu moć Federacije BiH.

General Dudaković je naglasio da se u naredbama otpuženih vojnicima HVO-a da napuste vojarne, ne spominje "raspuštanje hrvatske sastavnice" Vojske Federacije BiH.

Tužitelj Drew Engel je u svojim dosadašnjim ispitivanjima svjedoka optužbe redovito upotrebljavao odrednicu da su optuženici "raspuštali hrvatsku sastavnicu Vojske Federacije BiH".

Nastavak suđenja Prci i Čurćiću odredit će se naknadno, ali kako je reklo Sudsko vijeće, to će biti vjerojatno 1. prosinca ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙