FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

PARIZ - Susreti hrvatskog premijera Ive Sanadera u utorak u Francuskoj potvrdili su dobre i partnerske odnose između dviju zemalja u kojima nema otvorenih pitanja, a najviši francuski dužnosnici pozdravili su otvaranje pristupnih pregovora između Hrvatske i Europske unije 3. listopada i ohrabrili Hrvatsku da nastavi s reformama, u čemu su joj spremni i pomoći. "Uvjerio sam se u odlučnu francusku potporu europskoj perspektivi Hrvatske, punu otvorenost, prijateljstvo i spremnost za pomoć u pregovorima", rekao je Sanader nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Premijer Sanader održao je u Parizu i izlaganje na temu "Europska Hrvatska", a radni dio posjeta završio je sastankom s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem.

BEOGRAD - U nastavku suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u utorak je prvi od šesnaestero optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. priznao da je tamo nekoga ubio, a to je učinio nekadašnji pripadnik paravojne postrojbe "Leva Supoderica" Ivan Atanasijević priznavši da je ubio jednog ratnog zarobljenika na Grabovu. Kako je kazao pred sudom, na to ga je prisilio izvjesni "Topola" koji mu je uperio pušku u leđa i natjerao ga da puca i ubije jednog zarobljenika. Na pitanje predsjednika vijeća, suca Veska Krstajića zašto nije odmah u svojoj obrani dao takav iskaz već je tvrdio da nije kriv, Atanasijević je izjavio: "Dosad nisam smio", precizirajući da je prijećeno njegovoj obitelj.

BEČ - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je, u utorak poslije podne u Beču članove Stalnog vijeća OESS-a na izvanrednom zasjedanju, o pomacima u ispunjavanju međunarodnih obveza , uvjeta iz mandata Misije OESS-a, kao i o povratku izbjeglica, reformskim procesima i intenziviranju regionalne suradnje te suradnje RH i Misije OESS-a. Sudionici rasprave, uključujući predstavnike EU-a i SAD-a, pohvalile su hrvatske napore i postignuća i ukazali na potrebu da se uspješno riješe i preostala pitanja, primjerice - povratak izbjeglica i reforma pravosuđa.

SARAJEVO - Ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine Branko Dokić ponovio je u utorak da će njegova vlada ustrajati na tome da Hrvatska u cijelosti osigura slobodan prolaz iz Neuma ka otvorenom moru pri gradnji mosta za Pelješac. Na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Dokić je kazao da Hrvatska do sada nije ispunila zahtjeve vlasti BiH da dostavi cjelokupnu dokumentaciju o gradnji pelješkog mosta koja je nužna da bi se donijela ocjena o prihvatljivosti tog projekta.

SARAJEVO/MOSTAR - Biskupi Bosne i Hercegovine odbili su sudjelovati u obilježavanju desete obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma koje će se sljedećeg tjedna održati u Sjedinjenim Državama, prenijela je u utorak Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA). KTA ne objašnjava razloge zbog kojih predstavnici Katoličke crkve u BiH neće sudjelovati u obilježavanju obljetnice Daytonskog sporazuma. Predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak odbio je poziv za sudjelovanje na konferenciji u Washingtonu od 20. do 22. studenoga ove godine koja je nastavak pregovora o ustavnim promjenama u BiH započetih proteklog vikenda u Bruxellesu, na sastanku osam parlamentarnih stranaka iz BiH, priopćila je u utorak Nova hrvatska inicijativa.

SARAJEVO - Pred tročlanim vijećem Suda Bosne i Hercegovine kojim predsjeda Richard Gebelein u utorak je nastavljen proces u slučaju "Lijanovići" u kojemu su pored četvorice braće Ivanković-Lijanović za carinske prijevare, porezne utaje, te podmićivanje i zloporabu službenog položaja optuženi i aktualni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić. Sudsko vijeće raspravljalo je uglavnom o tehničkim pitanjima vezanim uz nastavak procesa pri čemu je tužitelju Johnatanu Rattelu naloženo da što prije konkretizira optužnicu i precizira sve inkriminacije.

SKOPJE - U zadnjih 15 godina izdato je više knjiga na hrvatskom jeziku nego ikad ranije, rečeno je na okruglom stolu prve makedonsko-hrvatske konferencije o jeziku i književnosti koja je održana u utorak na Filološkom fakultetu u Skopju. Na okruglom stolu o temi Aktualna istraživanja i perspektive kroatistike i makedonistike izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog izučavanja hrvatskog i makedonskog jezika na sveučilištima u obje zemlje. Na Skopskom sveučilištu gdje je lektorat hrvatskog jezika uveden 1996. godine a koji će uskoro prerasti u katedru, hrvatski uči 50 studenata, a približno toliko studenata uči makedonski na Zagrebačkom sveučilištu.

MOSTAR - Tužitelj Županijskog hercegovačkoneretvanskog suda u Mostaru Zoran Krtalić u utorak je potvrdio da je izdao nalog policiji za raspisivanje tjeralice protiv Boška Previšića optuženog za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom 1993. godine. Nalog za raspisivanje tjeralice uslijedio je nakon što se Previšić u ponedjeljak nije pojavio na početku suđenja u Županijskom sudu u Mostaru. U Županijskom tužiteljstvu u Mostaru su rekli da Previšić nije pronađen na kućnoj adresi pa se pretpostavlja da je pobjegao u Republiku Hrvatsku.

LJUBLJANA - Polemični tonovi između slovenskog Ministarstva vanjskih poslova i ureda predsjednika republike Janeza Drnovšeka, zbog neusklađenog predsjednikova nastupa o pitanjima kao što su Kosovo i otvorena pitanja s Hrvatskom, nastavljaju se nakon priopćenja za javnost u kojemu je Rupelovo ministarstvo navelo da su Drnovšekove inicijative privatne i da nisu usklađene s vladom i ministarstvom. Rupelu je odgovorio nekadašnji ministar vanjskih poslova, a sada savjetnik u Drnovšekovu uredu Ivo Vajgl koji reakcije Rupela i njegova ministarstva ocjenjuje neuobičajenim u međunarodnoj praksi.

BEOGRAD - Srbijanska vlada usvojila je u utorak Prijedlog rezolucije o Kosovu i Metohiji koji bi Skupština Srbije trebala hitno usvojiti, javila je agencija Beta. U tekstu Prijedloga rezolucije koji je u utorak objavila beogradska "Politika" ističe se da se "budući status Kosova i Metohije može definirati samo u okvirima odgovarajućih načela i normi UN i drugih međunarodnih organizacija poštujući pritom ustavni poredak Srbije i Crne Gore".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙