FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za slučaj "Lijanovići"

SARAJEVO, 6. prosinca 2005. (Hina) - U Državnom sudu BiH saslušanjemsvjedoka optužbe Zorana Nikolića u utorak je nastavljeno suđenjebivšemu članu predsjedništva Draganu Čoviću, predsjedniku Ustavnogsuda BiH Mati Tadiću, profesoru Pravnog fakulteta iz Sarajeva ZdravkuLučiću i četvorici braće Ivanković - Lijanović, vlasnicima Mesneindustrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega.
SARAJEVO, 6. prosinca 2005. (Hina) - U Državnom sudu BiH saslušanjem svjedoka optužbe Zorana Nikolića u utorak je nastavljeno suđenje bivšemu članu predsjedništva Draganu Čoviću, predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću, profesoru Pravnog fakulteta iz Sarajeva Zdravku Lučiću i četvorici braće Ivanković - Lijanović, vlasnicima Mesne industrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Optužnica ih tereti da su zloporabom položaja i korupcijom pomagali Mesnoj industriji "Lijanovići" pri utaji poreza i carina, čime je oštećen proračun Federacije BiH.

Zoran Nikolić je izjavio da je radi vlastite sigurnosti premješten u treću zemlju (nije precizirao koju), te da je u BiH došao samo radi ovog svjedočenja. Nikolić je prvobitno imao status zaštićenog svjedoka, ali su njegov identitet otkrili mediji u BiH te je Sudsko vijeće odlučilo ukinuti mu takav status.

Nikolić je izjavio da je zbog ovog svjedočenja ugrožen život njemu i njegovoj obitelji i dodao da mu je ranije likvidacijom prijetio jedan od optuženih, Jozo Lijanović ukoliko Tužiteljstvu BiH otkrije svoj angažman u pomaganju tvrtki "Lijanovići".

Nikolić je priznao da je 2003. godine, u vrijeme svoje suradnje s Mesnom industrijom "Lijanovići", sudjelovao u lobiranju radi ishođenja sudskih odluka koje bi tvrtku "Lijanovići" oslobodile plaćanja carina, te da je u tu svrhu pribavljao informacije i dokumente iz Ustavnog suda Federacije BiH u kojem je, kako je rekao, kao tajnik tada radila njegova majka. Za takav angažman, Nikolić je, po vlastitom priznanju, od Mesne industrije "Lijanovići" dobio 50 tisuća konvertibilnih maraka (oko 25 tisuća eura).

Po Nikolićevu svjedočenju, 2003. godine na Vrhovnom sudu Federacije BiH nalazilo se 432 rješenja za naplatu carine tvrtke "Lijanovići", čije bi izvršenje dovelo do zapljene imovine i do kolapsa tvrtke. Nikolić je također rekao da Mesna industrija "Lijanovići" nije platila "mnogo više od 40 milijuna konvertibilnih maraka carina na uvoz mesa".

Po Nikolićevim tvrdnjama, "Lijanovići" su Draganu Čoviću kupili stan i vozilo "mercedes" zbog pomaganja toj tvrtki u izbjegavanju plaćanju carina, a Mati Tadiću "Lijanovići" su dali 200 tisuća eura za pomaganje u donošenju sudskih odluka koje su štitile interese mesne industrije "Lijanovići". Nikolić je priznao da je osobno od Mesne industrije "Lijanovići" dobio 200 tisuća konvertibilnih maraka (oko 100 tisuća eura) koje je zatim, po dogovoru s tvrtkom "Lijanovići" podijelio četvorici sudaca Vrhovnog suda Federacije BiH koji su također pomagali u ishođenju sudskih odluka radi zaštite Mesne industrije "Lijanovići" od carinskih pristojba.

Nikolić će nastaviti sa svojim iskazom u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙