FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Nastavljeno suđenje za slučaj "Hrvatska samouprava"

SARAJEVO, 17. studenog 2005. (Hina) - U državnom sudu BiH u četvrtak jesaslušanjem prvog svjedoka optužbe, bivšega ministra obrane FederacijeBiH Mije Anića, nastavljeno suđenje nekadašnjem federalnom ministruobrane Miroslavu Prci (Anićevu prethodniku) i nekadašnjemdozapovjedniku Vojske Federacije BiH generalu Draganu Ćurčiću, uslučaju "Hrvatska samouprava".
SARAJEVO, 17. studenog 2005. (Hina) - U državnom sudu BiH u četvrtak je saslušanjem prvog svjedoka optužbe, bivšega ministra obrane Federacije BiH Mije Anića, nastavljeno suđenje nekadašnjem federalnom ministru obrane Miroslavu Prci (Anićevu prethodniku) i nekadašnjem dozapovjedniku Vojske Federacije BiH generalu Draganu Ćurčiću, u slučaju "Hrvatska samouprava".

Njih dvojicu, skupa s bivšim članom Predsjedništva BiH Antom Jelavićem, optužnica tereti da su zauzimanjem za uspostavu Hrvatske samouprave u proljeće 2001. godine poticali raspuštanje hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH i na taj način sudjelovali u podrivanju obrambene moći BiH.

Prci i Ćurčiću sudi se odvojeno od Jelavića, koji je u bijegu nakon što mu je nedavno izrečena nepravomoćna presuda od 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka".

Tužitelj Drew Engel je u višesatnom ispitivanju od svjedoka Anića tražio iscrpna objašnjenja o naredbi početkom ožujka 2001. godine kojom su Jelavić, Prce i Ćurčić tražili, kako je rečeno, da se hrvatska sastavnica Vojske Federacije BiH (HVO) povuče iz vojarni, odnosno raspusti. Anić, koji je od Prce dužnost ministra obrane Federacije BiH preuzeo 14. ožujka 2001. godine (kao kandidat Nove hrvatske inicijative i nove vlasti lijevoga centra, odnosno koalicije Alijansa za promjene), kazao je kako je za tu naredbu najprije saznao u medijima. Anić je rekao kako je, nakon što je preuzeo ministarsku dužnost, o toj naredbi upoznat i od dužnosnika obavještajne službe.

"Oko 90 posto rukovodećih dužnosnika Hrvata u Ministarstvu obrane Federacije BiH napustilo je dužnost, a oko 80 posto vojnika hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH napustilo je vojarne nakon poziva Jelavića, Prce i Ćurčića da to učine", objasnio je Anić, naglasivši više puta da su time stvorene, kako se izrazio, velike poteškoće. Po Anićevim tvrdnjama, najteži problem bio je što su pristaše hrvatske samouprave, koje su slijedile Jelavića, mjesecima u Mostaru onemogućavale pristup popisu uposlenika za plaće na kojem su se, dodao je, nalazila i imena ljudi koji uopće nisu bili angažirani u vojsci Federacije BiH.

Pristaše hrvatske samouprave, objasnio je Anić, nekoliko su mjeseci onemogućavali pristup vojarnama u kojima je bilo smješteno naoružanje i vojna oprema. "Bojao sam se da ne dođe do sukoba između vojnika koji su se htjeli vratiti u vojarne i onih koji su to sprečavali" kazao je Anić. On je istaknuo kako je podneseno i 50-ak krivičnih prijava protiv osoba koje su u tim dramatičnim okolnostima otuđivali iz vojarni računare i vozila. Po Anićevim riječima, nikada u cijelosti nije utvrđena šteta nastala u tim zbivanjima.

Anić je također objasnio kako je nakon što je preuzeo dužnost ministra obrane Federacije BiH donio posebnu odluku kojom se poništava naredba njegova prethodnika na ministarskoj dužnosti, Miroslava Prce, o povlačenju vojnika HVO-a iz vojarni. "Ta Prcina naredba bila je protuzakonita i štetna", rekao je Anić naglasivši kako oni koji su donosili takve odluke nisu postupali pametno.

Nastavak suđenja za "Hrvatsku samoupravu" zakazan je za 23. studenog ove godine kada će svjedok Anić, kako je službeno najavljeno, biti izvrgnut unakrsnom ispitivanju branitelja optuženih. Obrana optuženih je potvrdila kako će nakon Anića, među ostalim, svjedočiti i bivši predsjednik Federacije BiH Ejub Ganić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙