FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale u očekivanju rasta zaliha u SAD-u

LONDON, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu na svjetskim tržištima, približivši se najnižoj razini uproteklih pet mjeseci uslijed očekivanja da će tjedno izvješćeameričke vlade pokazati rast zaliha lož-ulja i goriva, što bi povećaloizglede za uspješno pokrivanje potražnje tijekom zime.
LONDON, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na svjetskim tržištima, približivši se najnižoj razini u proteklih pet mjeseci uslijed očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha lož-ulja i goriva, što bi povećalo izglede za uspješno pokrivanje potražnje tijekom zime.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 78 centi na 55,72 dolara, zabilježivši pojeftinjenje četvrti dan zaredom. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 14 centi na 54,18 dolara.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha benzina i destilata, uključujući lož-ulje i dizel, dok će zalihe sirove nafte, trenutno oko 10 posto iznad prosječne razine u proteklih pet godina, vjerojatno pasti za 500 tisuća barela budući da su rafinerije pojačale proizvodnju kako bi osigurale veću ponudu goriva.

"Tržište smatra da je ponuda dovoljna da pokrije potražnju. Cijene sirove nafte ravnaju se prema cijenama destilata. Oni su važni", tumači Anette Einarsen iz Nordea Bank AB u Oslu.

Zalihe destilata trebale bi u SAD-u porasti za jedan milijun barela, što bi bilo treće uzastopno tjedno povećanje. "Lož-ulja ima u obilju i nema naznaka da bi se takva situacija mogla promijeniti", ističe Tony Machacek iz londonskog Bache Financiala.

Relativno visoke temperature na sjeveroistoku SAD-a za ovo doba godine možda pomažu pri gomilanju zaliha prije no što hladnije vrijeme poveća potražnju do kraja ovog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙