FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha ponovno spustio cijene nafte

LONDON, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte ponovnosu pale u utorak budući da blagi početak zime u SAD-u i dalje usporavapotražnju i omogućava gomilanje zaliha.
LONDON, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte ponovno su pale u utorak budući da blagi početak zime u SAD-u i dalje usporava potražnju i omogućava gomilanje zaliha.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 50 centi na 56,86 dolara. Na londonskom je tržištu barel također pojeftinio pola dolara, na 54,38 dolara.

Meteorolozi i dalje predviđaju više temperature na sjeveroistoku SAD-a no što je uobičajeno za ovo doba godine. Zato se očekuje i da će tjedno izvješće američke vlade ponovno pokazati rast zaliha sirove nafte, i to za 600 tisuća barela, dok bi zalihe destilata trebale porasti 900 tisuća a benzina milijun barela.

"Zalihe počinju biti primjerene normalnoj zimi. Ne bude li dugotrajnog zahlađenja, tržište bi trebalo i dalje bilježiti pad cijena. Skloniji sam procjeni da će se cijene kretati oko 50 nego oko 60 dolara po barelu", ocijenio je Robert Montefusco iz londonskog Sucden U.K. Ltd.

I rafinerije su se oporavile od šteta prouzročenih pustošenjem uragana pa je prošlog tjedna njihova razina rada dosegnula 89,1 posto kapaciteta u odnosu na manje od 70 posto u tjednu kada je uragan Rita pogodio područje Meksičkog zaljeva.

Temperature više od uobičajenih za ovo doba godine u SAD-u i Europi pridonijele su nižim procjenama potražnje pa je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ovog mjeseca snizila svoju prognozu o potražnji za naftom u svijetu u četvrtom tromjesečju za 400 tisuća barela dnevno, na ukupno 85,1 milijun barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙