FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2005.(Hina) - donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 7. prosinca 2005.(Hina) - donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES

Hrvatska je vrlo detaljno iznijela predstavnicima Europske komisije u čemu se njeno zakonodavstvo razlikuje od europskog u području tržišnog natjecanja, izjavila je u Bruxellesu u utorak, na kraju druge bilateralne faze screeninga za poglavlje tržišnog natjecanja, pregovaračica za to poglavlje Olgica Spoevec. Politika tržišnog natjecanja četvrto je po redu od 35 poglavlja zajedničke pravne stečevine (acquis communautaire) za koje je Europska komisija s hrvatskim stručnjacima počela screening, dubinsku analizu usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim. "Vrlo smo otvoreno i detaljno upoznali" europsku stranu sa zakonodavstvom koje se odnosi na područje tržišnog natjecanja, kazala je Spevec podsjetivši da su u ponedjeljak tim razgovorima dominirale državne potpore. Sektori u kojima dodjela državnih potpora u Hrvatskoj bitno odstupa od europske prakse su industrija željeza i čelika te brodogradnja pa joj je sugerirano da je sadašnje vrijeme pogodno i za restrukturiranje i za privatizaciju, odnosno prodaju hrvatskih željezara (Sisak i Split) s obzirom na povoljna tržišna kretanja. U sektoru brodogradnje EU subvencionira samo inovacije, modernizaciju ili tehnološku obnovu, ali ne i pokriće operativnih troškova i financiranje izgradnje broda, a Hrvatska, naprotiv, to čini putem subvencija od 10 do 12 posto i putem davanja državnih jamstava za kredite i tu znatno hrvatsko zakonodavstvo odstupa od europskog. Stoga se traži hitno donošenje Nacionalnog programa za restrukturiranje brodogradnje, rečeno je u utorak u Bruxellesu. Europska komisija je ponudila svoje konzultante za pomoć u restrukturiranju brodogradnje i ne čini na Hrvatsku pritisak, već je poziva da donese strategiju izlaska iz teškoća što bi omogućilo prijelazno razdoblje i postupno smanjivanje subvencija, kazala je Spevec. U utorak je hrvatsko izaslanstvo iznijelo svoju ocjenu "da je hrvatsko zakonodavstvo uglavnom usklađeno s europskim u području tržišnog natjecanja u užem smislu (anti-trust)", rekla je voditeljica radne skupine za tržišno natjecanje Marijana Liszt. Na Europskoj komisiji je da to ocijeni u svome izvješću, kazala je i napomenula da se ono očekuje vrlo skoro.

WASHINGTON

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević, koji u Washingtonu sudjeluje na konferenciji procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM), sastao se u utorak i s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom koji je pohvalio hrvatske obrambene reforme na putu u NATO te zahvalio Hrvatskoj na planiranom povećanju vojnog doprinosa misiji u Afganistanu. Rumsfeld je zahvalio Hrvatskoj vladi na pomoći SAD-u u uklanjanju posljedica uragana Katrina, čestitao Hrvatskoj na početim pristupnim pregovorima s EU, pohvalio hrvatski napredak u reformi obrambenog sustava i dao potporu daljnjim reformama te zahvalio na povećanom doprinosu Hrvatske u misiji međunarodnih snaga ISAF u Afganistanu, rekao je Rončević u utorak hrvatskim novinarima. Na sastanku je bilo riječi i o nastavku obrambene suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su za Hrvatsku, kako je kazao Rončević, najznačajniji bilateralni partner na vojno-obrambenom i sigurnosnom području. Rončević i Rumsfeld razgovarali su i o nastojanjima Hrvatske da uđe u NATO. "Hrvatska i dalje nastavlja svoju ambiciju", rekao je Rončević. Za hrvatske ambicije ulaska u NATO ključna je potpora Sjedinjenih Država koje u Sjevernoatlantskom savezu imaju odlučujući utjecaj. Američki State Department uvjetuje američku potporu uhićenjem i izručenjem odbjeglog Ante Gotovine Haškom sudu. Hrvatska je odlučila pojačati vojnu nazočnost u Afganistanu i tijekom 2006. utrostručiti kontingent svojih vojnika koji sudjeluju u mirovnim operacijama međunarodnih snaga ISAF koje vodi NATO. Sadašnjoj skupini od 50 vojnih policajaca dodat će još jednu satniju kopnene vojske.

WASHINGTON/NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obavijestio je Vijeće sigurnosti o svojoj namjeri da imenuje hrvatskog generala Dragutina Repinca za zapovjednika vojnih promatrača UN-ove mirovne misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), doznaje u utorak Hina iz ureda glasnogovornika glavnog tajnika. Očekuje se da će formalnu suglasnost za postavljenje general-bojnika Repinca uskoro dati i Vijeće sigurnosti UN-a i on bi mogao stupiti na dužnost zapovjednika mirovne misije u Indiji i Pakistanu u siječnju 2006. Dužnost vojnog zapovjednika misije koji je istodobno i njezin čelnik je odmah ispod razine pomoćnika glavnog tajnika i Repinc će biti do sada najviše rangirani hrvatski državljanin u službi UN-a kao i u bilo kojoj međunarodnoj mirovnoj operaciji u svijetu. Repinc će zamijeniti talijanskog generala Guida Dantea Palmieria koji je iz misije otišao u rujnu ove godine. Misija UNMOGIP je uspostavljena 1949. kako bi nadzirala prekid vatre između Indije i Pakistana u Kašmiru i važna je za suzbijanje dugotrajnog spora između dviju zemlje oko ove pokrajine.

WASHINGTON

Zemlje jugoistočne Europe izrazile su u utorak u Washingtonu potporu raspoređivanju njihove brigade u misiju održavanja mira u Afganistanu te preobrazbi međunarodnih snaga na Kosovu kako bi osigurale sigurnost tijekom pregovora o budućem statusu pokrajine. Ministri 11 zemalja regije okupljenih u procesu Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM) su na desetoj konferenciji foruma izrazili zadovoljstvo međusobnom sigurnosnom suradnjom u promicanju mira i stabilnosti u regiji kao i njihovoj integraciji u euroatlantske institucije. U zajedničkoj izjavi oni su pružili jednoglasnu potporu raspoređivanje brigade jugoistočne Europe u Afganistanu u potpori mirovnim operacijama u toj zemlji. Počinjući u veljači 2006. zapovjedništvo brigade preuzet će na šest mjeseci misiju kao stožer multinacionalne brigade u Kabulu u okviru Međunarodnih sigurnosnih anaga u Afganistanu ISAF koje vodi NATO. Na konferenciji je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Berislav Rončević. On je na skupu rekao kako je "upućivanje zapovjedništva brigade jugoistočne Europe u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu kruna cjelokupnog dosadašnjeg SEDM procesa". Zajedničku brigadu namijenjenu mirovnim i humanitarnim operacijama čine pripadnici iz sedam zemalja jugoistočne Europe, a u njoj ne sudjeluju Hrvatska, Slovenija, Sjedinjene Države i Ukrajina. Ministri zemalja SEDM-a su također izrazili potporu transformaciji međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) kako bi bolje osiguravale sigurnost tijekom pregovora o konačnom statusu pokrajine.

MONTREAL

U nacrtu prijedloga iznesenom u utorak na razgovorima o globalnoj klimi pozivaju se države da tijekom sljedeće dvije godine stupe u pregovore o novom sporazumu protiv globalnog zagrijavanja no ne sugerira se i čvrsto određeno smanjenje emisije plinova. Plan odražava pritisak europskih i drugih vlada da se dogovore snažne mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova, uglavnom ugljičnog dioksida koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva, nakon što Sporazum iz Kyota istekne 2012. godine. Sjedinjene Države koje su odbacile sporazum iz Kyota i njegove ciljeve smanjenje emisije plinova, izjavile su da se protive bilo kakvim razgovorima koji bi mogli voditi novom sporazumu po uzoru na Kyoto. Konačni dokument koji će predložiti predsjedateljica UN-ove konferenciji o klimi Stephane Dion, kanadska ministrica za okoliš, tražit će od država da postignu novi UN-ov sporazum protiv klimatskih promjena do kraja 2007. godine. Kako bi se izbjegli prigovori SAD-a i drugih zemalja koje se protive utvrđivanju obvezujućih kvota, u nacrtu se ne predlažu daljnja smanjenja emisije za industrijalizirane zemlje. Predlaže se, međutim, da zemlje u razvoju, koje su po sporazumu iz Kyota bile oslobođene smanjenja emisije, moraju odrediti ciljeve za postizanje ekološki zdravog okruženja.

MONTREAL

Ova će godina vjerojatno biti zabilježena kao najtoplija, najsušnija i godina s najviše oluja na Zemlji, što pruža snažan argument za hitno suzbijanje globalnoga zagrijavanja, kaže se u izvješću objavljenom u utorak na UN-ovoj konferenciji o globalnom zagrijavanju. Izvješće koje je objavila organizacija za zaštitu okoliša WWF kaže se da se 2005. ukazuje kao najgora godina po ekstremnim vremenskim uvjetima, godina s najvišim temperaturama, najviše topljenja leda na Arktiku, najgoroj sezoni uragana na Atlantiku i najtoplijim karipskim vodama. Također je bila i najsušnija godina u više desetljeća na području Amazonije gdje bi ovogodišnja suša mogla nadjačati sve u prošlom stoljeću. U izvješću su korišteni podaci vlade SAD-a i Svjetske meteorološke organizacije. Izvješće je objavljeno na marginama UN-ove konferencije na kojoj se preispituje i dorađuje Protokol iz Kyota, međunarodni sporazum po kojem se od 35 industrijaliziranih država svijeta traži da smanje emisiju stakleničkih plinova za više od 5 posto do 2012. godine.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije iscrpila sve puteve za rješavanje spora Irana i zapadnih zemalja oko iranskog nuklearnog programa. Naglasivši protivljenje Moskve pozivima Zapada da se rješavanje tog pitanja prepusti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Putin je također rekao da je Rusija spremna pomoći da se nastavi dijalog između Irana i Zapada prekinut u kolovozu. "Smatramo da je potencijal IAEA da riješi problem iranskog nuklearnog dossiera daleko od iscrpljenog", rekao je Putin novinarima nakon susreta s indijskim premijerom Manmohanom Singhom. Razgovori Irana i Europske unije koji su za cilj imali otkloniti sumnju da Teheran planira razviti nuklearno oružje prekinuti su nakon što je Irana nastavio obradu uranu, odnosno fazu koja prethodi obogaćivanju urana. Rusija je Iranu ponudila u Rusiji obogaćivati iranski uran, što je proces ključan za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran je prvo odbio tu zamisao no ruski dužnosnici su rekli da planiraju nastaviti razgovore s Iranom.

PODGORICA

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je u utorak za crnogorski radio kako je poruka s njegova susreta s visokim dužnosnikom Europske unije (EU) Javierom Solanom da se referendum i proglašenje crnogorske neovisnosti neće odgađati. Vujanović i premijer Milo Đukanović razgovarali su u ponedjeljak u Beogradu sa Solanom. "Priopćili smo svoje čvrsto stajalište da se referendum mora održati u predviđenom roku i naglasili da je naš odnos prema pitanju njegova održavanja u tom roku konačan te da nema nijednog razloga da se on odgodi zbog rješavanja kosovskog pitanja", kazao je Vujanović za Radio Crne Gore. Crnogorski predsjednik rekao je da su on i Đukanović napomenuli da bi se na "vrlo kratko vrijeme", bude li potrebno zbog EU i pregovaračkog procesa, moglo odgoditi proglašenje rezultata referenduma.

BUKUREŠT

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je posjetila Bukurešt gdje je potpisala sporazum kojim se Sjedinjenim Državama odobrava da razmjeste svoje vojnike na četiri stalne vojne lokacije u Rumunjskoj. "Taj će sporazum uvesti Rumunjsku u usklađenost globalne sigurnosti", kazao je rumunjski predsjednik Traian Basescu na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Condoleezzom Rice. Američka državna tajnica istaknula je "povijesno" značenje tog sporazuma, ocjenjujući da je Rumunjska "najbolji saveznik" SAD-a u regiji. Ovo je prvi ovakav sporazum koji je Washington potpisao s nekom zemljom s područja istočne Europe, a u te četiri rumunjske baze bit će razmješteno 1.500 američkih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙