FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice brani postupke protiv osumnjičenih terorista

WASHINGTON,5. prosinca 2005.(Hina) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice branila je u ponedjeljak postupke Sjedinjenih Državaprema osumnjičenim teroristima od europskih kritika ustvrdivši da suobavještajni podaci koje je prikupila CIA spasili živote u Europi i uAmerici.
WASHINGTON,5. prosinca 2005.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice branila je u ponedjeljak postupke Sjedinjenih Država prema osumnjičenim teroristima od europskih kritika ustvrdivši da su obavještajni podaci koje je prikupila CIA spasili živote u Europi i u Americi.

U izjavi uoči puta u Europu, Rice međutim nije izravno govorila o izvješćima o CIA-inim tajnim zatvorima u istočnoj Europi i uporabi europskih zračnih luka za transport osumnjičenih terorista, što je izazvalo žestoke kritike u Europi.

Ona nije odgovorila na ključno pitanje o postojanju CIA-inih zatvora rekavši "mi ne možemo razgovarati o informacijama koje bi ugrozile uspjeh obavještajnih, policijskih i vojnih operacija". Dodala je da su "neke vlade odabrale suradnju sa Sjedinjenim Državama u obavještajnim, policijskim i vojnim pitanjima" i da je suradnja dvostrani odnos.

Rice je branila praksu predaje osumnjičenih terorista bez formalnih odluka o izručenju. Rekla je da su Sjedinjene Države i druge zemlje desetljećima koristile takva izručenja kako bi transportirale osumnjičene teroriste iz zemlje gdje su uhvaćeni u njihovu domovinu ili u druge zemlje gdje mogu biti ispitivani, zatvoreni ili privedeni pravdi.

"Izručenja sprječavaju djelovanje terorista i spašavaju živote", rekla je ona.

Rice je istaknula da su Sjedinjene Države u obavještajnim operacijama "u cijelosti poštovale suverenost" drugih zemalja koje surađuju, da su se pridržavale zakona te da ne dopuštaju mučenje.

Podaci koje su američke obavještajne službe dobile od "vrlo malog broja krajnje opasnih zatočenika", rekla je Rice, "spriječili su terorističke napade i spasili nevine živote u Europi kao i u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama".

Rice je upozorila na novi značaj opasnosti koju terorizam predstavlja s teroristima koji su često praktički bez države i vjerni samo ekstremističkim idejama transnacionalnog terorizma.

"Uhvaćeni teroristi 21. stoljeća se ne uklapaju lako u tradicionalne sustave kriminalističkog ili vojnog pravosuđa koji su zamišljeni za drukčije potrebe. Moramo se prilagoditi. Druge se vlade sada također suočavaju s tim izazovom", rekla je Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙