FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice obećala pojašnjenja o tajnim zatvorima u Europi

WASHINGTON,29. studenoga 2005.(Hina) - Američka državna tajnicaCodoleezza Rice obećala je da će Sjedinjene Države dati pojašnjenja uvezi informacija o tajnim zatvorima CIA-e u Europi i prebacivanjuosumnjičenih terorista preko europskih zračnih luka, rekao je u utorakglasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.
WASHINGTON,29. studenoga 2005.(Hina) - Američka državna tajnica Codoleezza Rice obećala je da će Sjedinjene Države dati pojašnjenja u vezi informacija o tajnim zatvorima CIA-e u Europi i prebacivanju osumnjičenih terorista preko europskih zračnih luka, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Rice je na susretu s novim njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeirom obećala da će američka vlada odgovoriti na očekivani formalni upit Europske unije o tim pitanjima, rekao je novinarima McCormack.

"Saznali smo da će predsjedništvo Europske unije poslati upit Sjedinjenim Državama o ovim pitanjima i državna tajnica je zajamčila ministru vanjskih poslova da će Sjedinjene Države odgovoriti na taj upit", rekao je on.

On je rekao da će SAD odgovoriti pravovremeno i najotvorenije što može na upit koji očekuje od britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa u svojstvu predsjednika Vijeća EU-a.

McCormack je dodao kako SAD uviđa da ta pitanja pobuđuju zanimanje europske javnosti i parlamenata i da na njih treba odgovoriti.

Sjedinjene Države odbijaju bilo potvrditi bilo zanijekati medijska izvješća o tajnim zatvorima CIA-e za osumnjičene teroriste u nekim europskim zemljama i njihovom tajnom transportu preko europskih zračnih luka.

McCormack je zadržavajući to stajalište i ovaj put odbio govoriti o biti pitanja da li takvi centri za pritvor doista postoje.

On je, međutim, rekao kako je Rice zajamčila Steinmeiru kako su "sve aktivnosti Sjedinjenih Država u skladu s američkim zakonima, ustavom i našim međunarodnim obvezama".

McCormack je rekao da se ova pitanja pojavljuju u širem kontekstu borbe protiv terorizma što je "zajednička obveza svih zemalja".

"Teroristi ne poznaju ograničenja ili pravila i ne poštuju nikave zakone", rekao je on.

Napominjući kako al Qaida i druge terorističke skupine ne poštuju nikakve međunarodne obveze niti zakone McOrmack je rekao kako se SAD i europske zemlje nastoje "na najbolji način suprotstaviti teroristima gdje god bili i zaštiti naše građane".

Steinmeier, čija je zemlja izrazila zabrinutost izvješćima o prebacivanju islamskih ekstremista preko Njemačke, je rekao novinarima kako je Rice pokazala razumijevanje za zabrinutost koju su izvješća pobudila u javnosti i parlamentima europskih zemalja te da će SAD pravovremeno odgovoriti na očekivano pismo Strawa u ime EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙