FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat traži da Bush iznese strategiju za Irak

WASHINGTON,16. studenoga(Hina) - Američki Senat je pozvao predsjednikaGeorgea W. Busha da iznese plan za dovršenje misije u Iraku, ali jeodbacio pozive oporbenih demokrata za utvrđivanjem rokova zapovlačenje američkih snaga iz te zemlje.
WASHINGTON,16. studenoga(Hina) - Američki Senat je pozvao predsjednika Georgea W. Busha da iznese plan za dovršenje misije u Iraku, ali je odbacio pozive oporbenih demokrata za utvrđivanjem rokova za povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Senatori su u utorak sa 79:19 u prijedlogu zakona o financiranju Pentagona pozvali Bushovu administraciju da "objasni Kongresu i američkom narodu svoju strategiju za uspješno dovršenje misije u Iraku" i da svakih 90 dana izvješćuje o napretku u Iraku.

Senat u kojem Bushovi republikanci imaju većinu odbacio je zahtjeve demokrata da predsjednik podnese plan i rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka čemu se Bush oštro protivi navodeći kako bi to pobunjenicima i teroristima u Iraku dalo nade da mogu sačekati odlazak Amerikanaca.

Senat je također rekao da bi 2006. "trebala biti razdoblje bitnog prijelaza na punu suverenost Iraka" s Iračkim snagama koje preuzimaju vodstvo u osiguravanju sigurnosti kako bi se stvorili uvjeti za postupno prerazmještanje američkih snaga iz Iraka.

Premda je mjera samo savjetodavnog karaktera Senat je njome pokazao spremnost da propita Bijelu kuću o iračkom ratu koji je među Amerikancima sve nepopularniji.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju pad Bushove popularnosti dijelom zahvaljujući i nezadovoljstvu ratom u kojem je do sada poginulo preko 2.000 američkih vojnika.

Bush, koji se nalazi u posjetu Japanu, je izjavio kako je zadovoljan akcijom Senata jer je odbacio zahtjeve za rokovima za povlačenje te kako je spreman izvještavati Kongres o svom planu demokratizacije Iraka.

Senat je također podupro suđenja pred vojnim sudovima za osumnjičene strane teroriste koje SAD drži u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, ali je odobrio zatočenicima da se mogu žaliti američkom prizivnom sudu u Washingtonu.

Prijedlog zakona sadrži i odredbe koje ograničavaju istražne postupke i zabranjuju okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke prema zatočenicima koje drže Sjedinjene Države.

Sudbina ovoga zakona je neizvjesna budući da njegova verzija koju je donio Zastupnički dom Kongresa ne sadrži odredbe o Iraku kao ni o zatočeništvu, istrazi ili procesuiranju osumnjičenih terorista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙