FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedovoljno učinjeno u zaštiti nuklearnog oružja od terorista

WASHINGTON,14. studenoga 2005.(Hina) - Sjedinjene Države još uvijek nečine dovoljno kako bi spriječile da zalihe nuklearnog oružja u svijetupadnu u ruke teroristima, rekli su u ponedjeljak članovi američkogPovjerenstva koje istražuje propuste uoči terorističkih napada 11.rujna 2001.
WASHINGTON,14. studenoga 2005.(Hina) - Sjedinjene Države još uvijek ne čine dovoljno kako bi spriječile da zalihe nuklearnog oružja u svijetu padnu u ruke teroristima, rekli su u ponedjeljak članovi američkog Povjerenstva koje istražuje propuste uoči terorističkih napada 11. rujna 2001.

Ako se nastavi sadašnjim tempom SAD neće moći osigurati nuklearno oružje od terorista za 14 godina, rekao je novinarima u Washingtonu predsjednik Povjerenstva Thomas Kean.

Po njegovim riječima teroristi poput čelnika al Qaide Osame bin Ladena već deset godina nastoje doći do nuklearnog oružja.

"Mi još ne ulažemo najveći mogući napor protiv prijetnje američkom narodu", rekao je on.

Povjerenstvo je utvrdilo da su nedovoljno osigurane zalihe nuklearnog oružja uglavnom u bivšem Sovjetskom Savezu najozbiljnija prijetnja američkoj sigurnosti.

Povjerenstvo je u srpnju 2004. objavilo svoje izvješće u koje je uključilo 41 preporuku, a u ponedjeljak je ocijenilo napredak u sprječavanju širenja oružja masovnog uništenja, vanjskoj politici i pitanjima američke javne diplomacije u svijetu.

Sjedinjene Države moraju uložiti više napora da se predstave u povoljnijem svjetlu muslimanskom svijetu u kojem vlada izrazito nepovjerenje i nezadovoljstvo prema Americi, rekli su članovi Povjerenstva.

Zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Abu Ghraibu u Iraku otežalo je uvjeravanje ljudi diljem svijeta da se SAD pridržava svojih ideala, rekao je član Povjerenstva Richard Ben-Veniste.

Supredsjedatelj Povjerenstva Lee Hamilton kazao je da je Povjerenstvo ponovno potvrdilo svoju preporuku da koalicija zajednički pristupa držanju zatočenih terorista i humanom odnosu prema njima držeći se Ženevskih konvencija, ali da američka vlada nije usvojila taj prijedlog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙