FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice će početkom prosinca posjetiti nekoliko europskih zemalja

WASHINGTON,28. studenoga 2005.(Hina) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice posjetit će od 5. do 9. prosinca Njemačku, Rumunjsku,Ukrajinu i Belgiju kako bi istaknula važnost transatlantskih odnosaizmeđu Sjedinjenih Država i Europe, objavio je u ponedjeljak StateDepartment.
WASHINGTON,28. studenoga 2005.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će od 5. do 9. prosinca Njemačku, Rumunjsku, Ukrajinu i Belgiju kako bi istaknula važnost transatlantskih odnosa između Sjedinjenih Država i Europe, objavio je u ponedjeljak State Department.

"Posjet državne tajnice Rice Njemačkoj bit će prigoda da se susretne s kancelarkom Angelom Merkel i članovima njezine nove vlade kako bi razgovarali o jačanju našeg dugogodišnjeg prijateljstva", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Njezin prvi posjet Rumunjskoj bit će nastavak dijaloga o nizu pitanja s važnim NATO saveznikom, a boravak u Ukrajini istaknut će potporu SAD-a nastavku političkih i gospodarskih reformi godinu dana nakon "narančaste revolucije" u ovoj zemlji, kazao je on.

Rice će u Bruxellesu sudjelovati na ministarskom sastanku NATO-a i imati niz bilateralnih susreta s europskim kolegama.

McCormack je rekao da je Rice spremna razgovarati i o medijskim izvješćima o tajnim zatvorima CIA-e u Europi za osumnjičene teroriste ukoliko to pitanje postave europski saveznici.

Američka vlada za sada niti potvrđuje niti niječe postojanje takvih tajnih zatvora za ispitivanje osumnjičenih terorista.

Europska unija ispituje izvješća o postojanju tajnih zatvora CIA-a, a Parlamentarna skupština Vijeća Europe istražuje navode o letovima zrakoplova CIA-e u europske zemlje s osumnjičenim islamskim radikalima.

Prije posjeta Riceove, njezin zamjenik Robert Zoellick će se u Njemačkoj u srijedu i četvrtak susresti s Merkel, članovima njezine vlade, zastupnicima Bundestaga i drugim njemačkim dužnosnicima.

On će se usredotočiti na njihove poglede na razvijanje uloge Njemačke u Europi i svijetu, planove za promicanje ekonomskog rasta te namjera Njemačke, kao vodećeg svjetskog izvoznika i najveće europske ekonomije, za poticanje daljne liberalizacije svjetske trgovine, rekao je glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙