FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush o strategiji u Iraku

WASHINGTON,30. studenoga 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države neće otići iz Irakaprije nego što dovrše misiju te da, sve bolje, iračke snage sigurnostipripremaju put za smanjenje američkih snaga u toj zemlji.
WASHINGTON,30. studenoga 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države neće otići iz Iraka prije nego što dovrše misiju te da, sve bolje, iračke snage sigurnosti pripremaju put za smanjenje američkih snaga u toj zemlji.

"Svima koji nose odoru obećavam: Amerika neće pobjeći pred autobombašima i ubojicama dok sam ja vaš glavni zapovjednik", rekao je Bush u mornaričkoj akademiji u Annapolisu.

Bush nastoji suzbiti kritike da nema jasnu strategiju za Irak kao i rastuću nepopularnost iračkog rata u američkoj javnosti. Preko 2.000 američkih vojnika poginulo je do sada u Iraku što je pridonijelo da je Bushova popularnost pala na najniže grane njegova predsjedništva.

On je u govoru naglasio da su iračke snage sve spremnije za borbu protiv pobunjenika i terorista te da su sve neovisnije o američkim i koalicijskim snagama u Iraku.

"Kako iračke snage postaju sve sposobnije one sve više preuzimaju vodstvo u borbi protiv terorista", rekao je Bush.

"Naš cilj je osposobiti dovoljno iračkih snaga kako bi mogle voditi borbu i za to će trebati vremena i strpljenja", dodao je on.

Bush je istaknuo da se više od 120 iračkih vojnih i policijskih bojni bori protiv pobunjenika te da 40 njih predvodi u toj borbi.

Odgovarajući kritičarima koji traže postavljanje jasnih rokova za povlačenje američkih snaga iz Iraka, Bush je kazao kako bi to bilo pogrešno jer bi poslalo poruku da je "Amerika slaba" i ohrabrilo neprijatelja u Iraku da čeka odlazak Amerikanaca.

Odbio je postaviti rokove za povlačenje Amerikanaca rekavši da će SAD ostati u Iraku koliko je potrebno da dovrši svoju misiju - da osigura poraz pobunjenika i terorista i uspostavu demokratskog Iraka.

"Dok iračke snage stječu sve više iskustva i dok politički proces napreduje mi ćemo biti u stanju smanjiti razinu snaga bez gubljenja sposobnosti da porazimo teroriste", rekao je Bush.

On je kazao da će odluke o broju američkih vojnika u Iraku biti vođene stanjem na terenu i "prosudbom naših zapovjednika, a ne umjetnim rokovima političara u Washingtonu".

SAD trenutačno ima oko 160.000 vojnika u Iraku. Za sada nema konkretnog plana za smanjenje snaga osim već objavljene namjere da sljedeće godine povuče 28.000 vojnika koji su u Irak dodatno poslani ove jeseni kako bi osiguravali iračke izbore.

Prije Bushova govora, Bijela kuća je objavila dokument nazvan "Naša nacionalna strategija za pobjedu u Iraku" koji sadrži plan na političkom, sigurnosnom i gospodarskom planu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙