FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u subotu u Devinskom Novom Selu u blizini Bratislave, zajedno sa slovačkim kolegom Mikulasom Dzurindom, Hrvatski muzej i kulturni centar. Objekt su zajednički financirale obje vlade i obojica premijera su tom prilikom istaknula značenje hrvatske manjine u toj zemlji, javlja Hrvatski radio. "Nama je u interesu da se Hrvati danas u suvremenoj Europi osjećaju kao punopravni građani tog društva i da su u punom smislu te riječi integrirani bilo da je riječ o Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji ili Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Sanader. "Mislim da je suradnja hrvatske manjine i Slovačke fantastična. Mi smo u Slovačkoj izgradili civilno društvo u kojem se svaki pripadnik mora osjećati kao kod kuće", kazao je slovački premijer.

SKOPLJE - Ja sam vojnik, a ne zločinac, i u bici za Vukovar nisam počinio zločin, izjavio je u intervjuu za skopski dnevni list u subotu načelnik glavnog stožera makedonske vojske general Miroslav Stojanovski, osumnjičen u Hrvatskoj za ratne zločine u Vukovaru počinjene 1991. godine. Pod punom moralnom i svakakvom drugom odgovornošću tvrdim da svojim postupcima i postupcima svojih potčinjenih u bici za Vukovar, nisam počinio ništa što se može okarakterizirati kao zločin protiv čovječnosti i povreda međunarodnog vojnog prava, rekao je Stojanovski za list Vreme.

BAQUBA - Jedanaest iračkih vojnika je ubijeno, a deset je ranjeno u sukobu između pobunjenika i iračke vojske u Adhaimu kod Baqube, 100 km sjeverno od Bagdada, doznaje se u subotu od službi sigurnosti. Bomba je eksplodirala pri prolasku ophodnje iračke vojske koju su u istom trenutku napali pobunjenici, dodaje isti izvor. Tijekom pucnjave nestao je jedan vojni zapovjednik. U području Baqube nalaze se snažna pobunjenička uporišta, a česti su i sukobi šijita i sunita.

RIM - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je u Vatikanu pozvao papu Benedikta XVI. da posjeti Jeruzalem i sva sveta mjesta. To je bio prvi posjet novog palestinskog predsjednika Vatikanu otkako je izabran u siječnju ove godine. Tijekom prijama kod Pape jedan od Abasovih suradnika uručio je Benediktu XVI. simboličnu palestinsku putovnicu koja je uopćeno naslovljena na Vatikan.

BERLIN - Afera s neprijavljenim letovima američkih obavještajnih zrakoplova preko Njemačke dobila je objavljivanjem detaljnih popisa letova nove razmjere i mogla bi baciti sjenu na prvi posjet američke ministrice vanjskih poslova Condoleezze Rice novoj vladi u Berlinu sljedećeg tjedna, javlja Spiegel Online u subotu. Tvrdi se da je Bundestagu dostavljen detaljan popis svih letova iz kojega proizlazi da su zrakoplovi CIA-e neprijavljeno preletjeli Njemačku mnogo više puta nego što se to dosad smatralo. Tako je između 2002. i 2004. čak 437 zrakoplova za koje se pretpostavlja da su prevozili osumnjičenike iz Afganistana i Iraka, sletjelo u neku od njemačkih baza ili preletjelo Njemačku. Glavna tajnica Amnesty International za Njemačku Barbara Lochbihler optužila je njemačke vlasti da su znale za letove CIA-e i njihovu svrhu. "Odgovorni su znali o čemu je riječ jer smo samo mi nekoliko puta upozorili na otmice osumnjičenih i njihovo prebacivanje u SAD", izjavlia je Lochbiehler dnevniku Frankfurter Rundschau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙