FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

VILNIUS - Susretom s litavskim predsjednikom Valdasom Adamkusom, hrvatski premijer Ivo Sanader počeo je u petak ujutro svoj prvi službeni posjet Litvi. Tijekom dana Sanader će razgovarati sa domaćinom, litavskim premijerom Algirdasom Brazauskasom i predsjednikom parlamenta Arturasom Paulauskasom. Litva, Latvija i Estonija su u sklopu Baltičkoga vijeća podržale otvaranje pregovora između Hrvatske i EU-a u rujnu i time napravile iskorak izvan stajališta susjednih skandinavskih zemalja koje su bile suzdržane. To je potvrda dobrih političkih odnosa za kojima ipak zaostaje gospodarska suradnje, rekao je Svjetlan Berković, hrvatski veleposlanik u Švedskoj iz koje se pokrivaju Litva i Latvija.

PARIS - U neredima maloljetnih bandi koji su se u pariškim predgrađima nastavili u petak rano ujutro, zapaljeno je oko 165 vozila, dok je oko 1.300 policajaca pokušavalo uspostaviti red, izvijestile su vlasti. Pet je policajaca lakše ozlijeđeno, a oko 30 osoba je uhićeno. Neredi traju osmu noć zaredom, a izgrednici su pucali na policijski automobil, bacali Molotovljeve koktele i gađali autobuse kamenjem. Nekoliko je automobila zapaljeno i u Dijonu, jugoistočno do Pariza, a incidenti su zabilježeni na sjeveroistoku i jugu Francuske. Francuski premijer Dominique de Villepin izjavio je da je uspostava reda i mira prioritet, te se neće tolerirati ispadi nasilja i pozvao je na dijalog radi pronalaženja rješenja.

PEKING - Kina je u petak izvijestila o pojavi smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning, što je četvrta pokrajina u Kini koju je samo u mjesec danas pogodila ta bolest. Ptičja gripa je orkrivana prošli tjedan kod domaćih i divljih ptica, izjavio je dužnosnik kineskog Ministarstva poljoprivrede. Uginulo je 8.940 kokoši a oko 369 tisuća domaće peradi je izolirano u promjeru od tri kilometra. U listopadu je Kina izvijestila o ptičjoj gripi u pokrajinama sjevernoj Unutrašnjoj Mongoliji, istočnoj Anhui i južnoj Hunanu.

MAR DEL PLATA - Američki predsjednik George W. Bush doputovao je sinoć u Argentinu na četvrti Summit Amerika, gdje će se sučeliti sa žestokim protivljenjem svom planu o stvaranju zone slobodne trgovine u cijeloj Sjevernoj i Južnoj Americi. Na dvodnevnom okupljanju u Mar del Plati sudjelovat će 34 šefova država ili vlada američkih zemalja, a glavne teme skupa su otvaranje radnih mjesta i borba protiv siromaštva. Američkog predsjednika su u Argentini dočekali brojni prosvjednici protiv američke politike. Očekuje se da će plan Washingtona o stvaranju zone slobodne trgovine od Kanade do Argentine naići na žestok otpor nekolicine latinoameričkih država, primjerice Venezuele čiji predsjednik Hugo Chavez najavljuje blokadu projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙