FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati:
ZAGREB, 20. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

JERUZALEM - Mordechai Vanunu, čovjek koji je gotovo dva desetljeća bio u zatvoru jer je odao izraelske nuklearne tajne, u subotu je poslan kući uz jamčevinu nakon što je u petak uhićen zbog kršenja ograničenja vezanih za otpust iz zatvora, priopćio je glasnogovornik zatvora. Izraelska policija ga je u petak uhitila u pokušaju prelaska nadzorne točke na Zapadnoj obali čime je prekršio ograničenja kretanja nakon oslobađanja iz zatvora 2004. godine. Vanunu je 1986. novinaru britanskog lista gotovo u potpunosti odao izraelske nuklearne tajne u razgovoru o svojem radu u reaktoru Dimona. Vanunuove izjave Sunday Timesu neovisne su stručnjake dovele do zaključka da Izrael ima 100 do 200 nuklearnih bombi. Izrael koji ne komentira navode o svojim nuklearnim kapacitetima osudio ga je na 18 godina zatvora. Vanunu je prošle godine oslobođen ali mu je na neodređeno vrijeme zabranjeno napuštati Izrael s obrazloženjem da bi mogao odati još državnih tajni.

BAGDAD - Dvije improvizirane bombe ubile su u subotu petoricu američkih vojnika u patroli kraj iračkoga grada Baijia, a još petorica vojnika ranjena su u tim napadima, objavila je američka vojska. Svi su vojnici bili iz 101. zračno-desantne divizije, priopćeno je. Baiji je 180 km sjeverno od Bagdada. Najnovijim se pogibijama broj američkih vojnika smrtno stradalih u Iraku od ožujka 2003. i invazije na tu zemlju, povećao na 2089.

RIM - Jacques Diouf izabran je u subotu na treći mandat na čelu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), a obećao je reformirati tu agenciju za koju neki diplomati kažu da gubi na važnosti. Taj 67-godišnji Senegalac bio je senegalski veleposlanik u UN-u prije nego što je 1993. postao glavni tajnik FAO-a. Na ovim izborima za čelnika FAO-a nije imao protukandidata i dobio je 137 od 165 glasova.

PRIŠTINA - George Soros izjavio je u subotu u Tirani kako nema drugog rješenja za Kosovo već samo neovisnost od Srbije, javljaju albanski mediji. "Prema mojoj ocjeni vrijeme je za neovisnost Kosova, ali trebaju se stvoriti uvjeti i za bolju budućnost manjina" izjavio je Soros kojega su u Tirani primili s najviši predstavnici albanske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙