FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

LJUBLJANA - Glavna slovenska inspektorica za urbanizam Bojana Pohar uputila je ministarstvu unutarnjih poslova izvještaj o "incidentu" u vezi s mjerenjima hrvatskih geodeta na lijevoj obali Dragonje, teritoriju koji slovenske vlasti drže spornim. U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova odbili su komentirati slučaj geodetskih mjerenja uz Dragonju, jer još nisu dobili zapisnik što ga je sastavila slovenska inspektorica za urbanizam Bojana Pohar. Glasnogovornik hrvatskog ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić u četvrtak je za Slovensku televiziju rekao da nije bilo potrebe obavještavati slovensku stranu o geodetskim mjerenjima, jer ona ne prejudiciraju budući sporazum o granici, a učinjena su na hrvatskoj strani uz uvažavanje postojećih granica.

BANJA LUKA - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown trebao bi sljedećih dana na političku scenu vratiti 12 dužnosnika smijenjenih u lipnju 2004., a riječ je o priznanju za kooperativnost u provođenju reformi policije, prenose "Nezavisne novine". Izvor "Nezavisnih" iz SDS-a navodi da bi Ashdown odluku o 'pomilovanjima' trebalo objaviti prije 10. studenog, kada je zakazana Izborna skupština SDS-a na kojoj će biti izabran novi glavni odbor, kako bi ojačao položaj predsjednika SDS-a Dragana Čavića. Ashdown je 30. lipnja 2005. zbog nesuradnje s Haagom, odnosno potpore prikrivanju optuženih za ratne zločine, smijenio 59 dužnosnika iz RS-a, i to 11 trajno. Savez neovisnih socijaldemokrata priopćio je da je najava pomilovanja SDS-ovih dužnosnika nagrada predsjedniku SDS-a i predsjedniku RS-a Draganu Čaviću za kooperativnost u provođenju reformi policije.

ZAGREB/MUZAFARABAD - Zapadne zemlje škrtije su u davanju pomoći za žrtve ovogodišnjeg potresa u Pakistanu nego za prošlogodišnji azijski tsunami jer u ovoj katastrofi nisu stradali bogati zapadni turisti, izjavio je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf. U prošlomjesečnom potresu dosad je poginulo više od 70 tisuća ljudi, a tri milijuna je ostalo bez krova nad glavom, očekujući oštru himalajsku zimu. Iako je u tsunamiju poginulo više od 230 tisuća ljudi, Musharraf je za britanski radio BBC izrazio uvjerenje kako je potres načinio veću štetu. Istodobno je Musharraf objavio kako će Pakistan odgoditi kupnju američkih borbenih zrakoplova F-16 kako bi sva postojeća sredstva usmjerio na pomoć žrtvama potresa.

DUBAI - Irački ogranak al-Qaide, pod vodstvom Abu Musaba al-Zarqawija, upozorio je strane diplomate na radu u toj zemlji da moraju otići jer će im inače biti ugroženi životi, prema priopćenju objavljenom u petak na Internetu. "Ponavljamo poziv onima koji inzistiraju s nastavljanjem diplomatskih misija u Iraku i tražimo od diplomata da se spakiraju i odu", piše u priopćenju koje potpisuje "vojno krilo al-Qaide u Iraku", čija autentičnost se ne može provjeriti. Upozorenje je izdato nakon što je organizacija objavila odluku da ubije dvojicu marokanskih diplomata koje je otela u Iraku u listopadu.

BAGDAD - Sedmorica pripadnika specijalnih postrojbi iračkog ministarstva unutarnjih poslova ubijena su u petak u napadu pobunjenika na njihovu bazu u Baqubi, 60 km sjeverno od Bagdada, potvrdili su lokalni medicinski izvori. Još je 13 specijalaca ranjeno u napadu u kojem su pobunjenici koristili minobacačke granate i strojnice. U međuvremenu je američka vojska priopćila da je jedan američki vojnik ubijen u istom području tijekom noći, u incidentu koji nije povezan s napadom na bazu specijalaca. Njegovo ubojstvo se istražuje, priopćila je vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙