FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić i Koštunica upozoravaju na porast nasilja nad kosovskim Srbima

BEOGRAD,3. prosinca(Hina) - Zbog oslobađajućih haških presuda bivšimpripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova u posljednja tri dana rastebroj napada na Srbe na Kosovu, tvrdi u subotu srbijanski predsjednikBoris Tadić, a predsjednik vlade Vojislav Koštunica istodobno pozivaposebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija da se izjasnio porastu nasilja nad kosovskim Srbima.
BEOGRAD,3. prosinca(Hina) - Zbog oslobađajućih haških presuda bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova u posljednja tri dana raste broj napada na Srbe na Kosovu, tvrdi u subotu srbijanski predsjednik Boris Tadić, a predsjednik vlade Vojislav Koštunica istodobno poziva posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija da se izjasni o porastu nasilja nad kosovskim Srbima.

Oslobađajuće haške presude ohrabrile su "albanske snage i kriminalce" na provedbu nekažnjenog nasilja nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu, ocijenio je Tadić u subotnjem priopćenju, dodajući da sve češći incidenti, eksplozije, pucnjave i kamenovanje kuća na Kosovu uznemiravaju Srbe i službeni Beograd prije otpočinjanja pregovora o budućem statusu Kosova.

"Zaista je važno važno da se sada oglasi i sam Ahtisaari i kaže kako uopće zamišlja da se vode razgovori dok su Srbi neprestano izloženi teroru", kaže se u odvojenom priopćenju premijera Koštunice.

"Umjesto bržeg ispunjavanja standarda, svakodnevno raste nasilje prema Srbima u pokrajini. Nasilje nad Srbima mora već jednom prestati, to je prva obveza koju međunarodna zajednica mora konačno ispuniti", smatra Koštunica.

Haški sud (ICTY) je u srijedu je zbog nedostatka dokaza oslobodio lokalne zapovjednike Oslobodlačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Limaja i Isaka Muslijua odgovornosti za mučenje i ubojstva zatočenika u logoru OVK-a Lapušnik u ljeto 1993. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙