FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Rusija protiv nametnutog rješenja za Kosovo

BEOGRAD,7. studenoga 2005.(Hina) - Rusija se protivi bilo kakvomnametnutom rješenju za problem Kosova te će kao stalna članica Vijećasigurnosti UN-a i Kontaktne skupine tražiti da se proces pregovora ostatusu Kosova odvija u skladu s Rezolucijom 1244 o Kosovu i da se dorješenja dođe izravnim razgovorima Beograda i Prištine, izjavio je uponedjeljak u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
BEOGRAD,7. studenoga 2005.(Hina) - Rusija se protivi bilo kakvom nametnutom rješenju za problem Kosova te će kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i Kontaktne skupine tražiti da se proces pregovora o statusu Kosova odvija u skladu s Rezolucijom 1244 o Kosovu i da se do rješenja dođe izravnim razgovorima Beograda i Prištine, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Rusija se protivi bilo kakvom nametnutom rješenju i podržava samo ono koje bi proizašlo kao rezultat izravnih razgovora Prištine i Beograda. U tom smislu je vrlo važno da Beograd konkretizira svoje stavove. Rusija u načelu podržava opciju 'više od autonomije, manje od neovisnosti', ali je za punu podršku potrebno da Beograd konkretizira te specifične prijedloge", kazao je ruski ministar nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Vukom Draškovićem i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ministar Drašković je naglasio da SCG očekuje podršku Rusije za svoje "legitimne, realne, kompromisne i europske zahtjeve", koji se u prvom redu odnose na očuvanje sadašnjeg državnog i međunarodnog statusa SCG, kao i očuvanje sadašnjih granica SCG s Albanijom i Makedonijom, uz europski model otvorenosti granica. SCG traži i europska jamstva za zaštitu srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

"Pravo je albanskog naroda da sam organizira svoj život u pokrajini, ali uz to pravo većine ne može ići i pravo teroriziranja, progona, iseljavanja, mijenjanja granica, rušenja manastira", kazao je Drašković.

Predsjednik Tadić i ruski ministar Lavrov suglasili su se da je za budući status Kosova potrebno naći kompromisno i realno rješenje, koje neće ugroziti sigurnost u regiji i Europi. Tadić je izjavio novinarima da je Lavrovu prenio stav da bi neovisnost Kosova "bila pravni presedan" koji bi destabilizirao Europu i demokratske potencijale u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙