FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervoza pred američki podatak o zaposlenosti pritisnula europske burze

LONDON,FRANKFURT, 4. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su pale uslijed nervoze pred objavu ključnog podatka ozaposlenosti u Sjedinjenim Državama koji je zasjenio izvješće osnažnoj dobiti naftnog diva Total i uspješno povećanje kapitalaAdidasa.
LONDON,FRANKFURT, 4. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su pale uslijed nervoze pred objavu ključnog podatka o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama koji je zasjenio izvješće o snažnoj dobiti naftnog diva Total i uspješno povećanje kapitala Adidasa.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,04 posto, na 5.429 bodova. Frankfurtski DAX bio na gubitku od 0,17 posto, spustivši se na 5.002 boda.

Tržište s nestrpljenjem očekuje podatak o američkoj zaposlenosti u listopadu, jer bi snažan podatak ukazivao na pad nezaposlenosti i jačanje inflacije, što bi pojačalo strahove da bi daljnje podizanje kamatnih stopa ograničilo potrošnju.

"Europa se priprema na podatak o zaposlenosti. To je uvijek osjetljiva situacija jer su te brojke uvijek povezane s kamatnim stopama i inflacijom", ukratko je komentirao raspoloženje na tržištu Lex Werkheim, menadžer pri Eureffectu u Amsterdamu.

Nervoza ulagača nadjačala je dobre vijesti iz kompanija poput francuskog Totala, čije su dionice ojačale jedan posto nakon što je izvijestio o 32-postotnom rastu tromjesečne dobiti. I britanski div British Petroleum je ostao među najvećim blue-chip dobitnicima, zabilježivši rast cijene dionica od 1,25 posto unatoč tomu što je njegov čelnik kazao da su cijene sirove nafte od oko 60 dolara po barelu neodržive.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijele su vijesti iz njemačkog diva u proizvodnji sportskih roba Adidas o uspješnom povećanju kapitala kojim je prikupljeno 648 milijuna eura. To će pomoći financiranju njegovog planiranog 3,8 milijardi dolara "teškog" preuzimanja američkog rivala Reeboka. Dionice Adidasa su ojačale 0,4 posto.

U međuvremenu su ojačale i dionice njegova konkurenta Pume, oko 2,2 posto, pod utjecajem snažnih tromjesečnih rezultata poslovanja i podignutih procjena.

Indeks Tokijske burze Nikkei završio je ovotjedno poslovanje po prvi put u četiri i pol godine iznad razine od 14.000 bodova, ojačavši 1,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙