FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: neslužbeni početak rada MedILS-a

SPLIT,29. studenoga 2005.(Hina) - Međunarodnim UNESCO-ovim znanstvenimskupom o etici u Međunarodnom institutu za istraživanje života -MedILS-u u Splitu, čiji je osnivač akademik Miroslav Radman,neslužbeno je počeo rad toga instituta.
SPLIT,29. studenoga 2005.(Hina) - Međunarodnim UNESCO-ovim znanstvenim skupom o etici u Međunarodnom institutu za istraživanje života - MedILS-u u Splitu, čiji je osnivač akademik Miroslav Radman, neslužbeno je počeo rad toga instituta.

Ovo nije početak rada, već prvi skup u MedILS-u, rekao je akademik Radman na današnjoj konferenciji za novinare u tom institutu, a u povodu početka prvog znanstvenog skupa u okrilju te ustanove. Najavio je kako bi svečano i službeno otvorenje instituta trebalo uslijediti u travnju iduće godine do kada bi za rad trebao biti spreman i laboratorij, nakon tehničkih i "kozmetičkih" preinaka unutrašnjosti zgrade u kompleksu Vile Dalmacija.

Tomu će prethoditi prvi sastanak Međunarodnog vijeća za znanost, krovne institucije MedILS-a koja će određivati znanstvenu politiku Instituta, a na sastanku će sudjelovati 15 nobelovaca, među kojima i najveći i najpoznatiji živući znanstvenik James Watson, najavio je Radman.

Na Međunarodnom znanstvenom skupu o etici sudjeluje 28 vodećih stručnjaka bioetike iz sedam zemalja jugoistočne Europe. Cilj je skupa, kazao je Radman, "MedILS staviti pod kišobran UNESCO-a, što nam je i uspjelo, te povezivanje vodećih ljudi na tom znanstvenom području kako bi se zajedničke ideje kondenzirale i predstavile UNESCO-u". Nadam se, dodao je, da će neke od tih ideja zaživjeti i kao projekti.

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić rekao je kako je oduševljen i ovakvim skromnim početkom Instituta kojemu je Sveučilište partner i puno od njega očekuje u znanstvenom smislu te je od samog početka uključeno u cijeli projekt.

"MedILS će u prvom redu biti od velike koristi našim mladim znanstvenicima u Splitu, ali i onima koji radi njega u Split dođu. Počeli smo veoma dobro i vjerujem da će Institut uskoro započeti s radom u i punom smislu te riječi, kako je i zamišljeno, da bude stjecište mladih znanstvenika iz cijeloga svijeta koji će slobodno raditi i ostvarivati nova znanstvena postignuća", rekao je Pavić.

MedILS je svečano predan na uporabu u svibnju ove godine kada je najavljeno da će s radom započeti u rujnu, kada se trebao održati i prvi sastanak Međunarodnog vijeća za znanost.

Sve je odgođeno zbog niza tehničkih poteškoća i kašnjenja s dovršetkom dokumentacije zgrade.

Zgradu u kompleksu Vile Dalmacija za MedILs ustupio je grad Split, a država je u uređenje zgrade s četiri tisuće četvornih metara od 2001., kada je projekt započet, uložila oko 30 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙