FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen znanstveni skup "Hrvatska u Drugome svjetskom ratu"

ZAGREB, 23. studenoga 2005. (Hina) - Završio je danas dvodnevniznanstveni skup "Hrvatska u Drugome svjetskom ratu" koji je Hrvatskaakademija znanosti i umjetnosti organizirala u povodu 60. obljetnicezavršetka Drugoga svjetskog rata te sloma nacifašističkoga društvenogi državnog sustava.
ZAGREB, 23. studenoga 2005. (Hina) - Završio je danas dvodnevni znanstveni skup "Hrvatska u Drugome svjetskom ratu" koji je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala u povodu 60. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata te sloma nacifašističkoga društvenog i državnog sustava.

Po riječima predsjednika Organizacijskog odbora skupa akademika Petra Strčića, to je šezdeset godina nakon Drugoga svjetskog rata prvo nastojanje da se dobije što objektivniji rezultat proučavanja jednoga od najtragičnijih razdoblja u povijesti Hrvatske.

"Uspjelo se doći do znanstvene istine koja govori o punoj zrelosti hrvatske historiografije, a skup je poslužio sintezi tog povijesnog razdoblja", izjavio je Strčić.

On smatra da je skup značajan i zbog toga što je svjedočio o vremenu kada se Hrvatska našla na svjetskoj pobjedničkoj strani i što je Hrvatska već tada pokazala svoje antifašističko opredjeljenje.

"Prvi put bez ikakva utjecaja aktualne političke vlasti ili neke od ideologija, pa i osobnih opredjeljenja, sadašnji naraštaj povjesničara-znanstvenika dao je izvrstan uvid u spomenutu problematiku i, što je najvažnije, njihova izlaganja utemeljena su na vrelima", napomenuo je Strčić.

Dodao je da je znanost proces koji nema završetka, a što se tiče skupa, da je ponudio i niz važnih novosti.

"Nema revizije jer je ona u znanosti nedopustiva, ali ima potrebe i koristi od revalorizacije povijesti", rekao je.

Skup se održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a svoje priloge dalo je 40-ak znanstvenika, među kojima je bilo najviše povjesničara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙