FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo znanstveni skup "Hrvatska u Drugom svjetskom ratu"

ZAGREB, 22. studenoga 2005. (Hina) - "Većina hrvatskih ljudi, a unekim primorskim krajevima gotovo svi, sudjelovali su naantifašističkoj strani u Drugome svjetskom ratu i da nije bilo tako,velikosrpska i jugounitaristička komponenta, uz potporu zapadnihsaveznika, mogla je obnoviti Kraljevinu Jugoslaviju i od naše današnjedržave ne bi bilo ništa", istaknuo je predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks danas na početku znanstvenog skupa "Hrvatska u II.svjetskom ratu - Prilozi za sintezu".
ZAGREB, 22. studenoga 2005. (Hina) - "Većina hrvatskih ljudi, a u nekim primorskim krajevima gotovo svi, sudjelovali su na antifašističkoj strani u Drugome svjetskom ratu i da nije bilo tako, velikosrpska i jugounitaristička komponenta, uz potporu zapadnih saveznika, mogla je obnoviti Kraljevinu Jugoslaviju i od naše današnje države ne bi bilo ništa", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas na početku znanstvenog skupa "Hrvatska u II. svjetskom ratu - Prilozi za sintezu".

Kako je dodao ta komponenta u suradnji sa staljinistima donosila je s vremenom i zlo i smrt u Hrvatsku, represiju, koja se u nekim oblicima produžila sve do konačne propasti SFRJ

Šeks je napomenuo kako su represiju najbolje osjetili oni koju su završili na Golom otoku, rekavši da je i Hrvatsko proljeće utjecalo na slamanje velikosrpskog i jugounitarističkog državnog koncepta.

Na vrijednostima antifašizma, na demokratskim i slobodarskim idejama proizišlima iz ZAVNOH-ovske i nazorovske Hrvatske, nastala je današnja Hrvatska, koja je očuvala svoju opstojnost zadavši u Domovinskom ratu smrtonosan udarac ozloglašenu agresoru, istaknuo je.

Po Šeksovim riječima današnja Hrvatska svim je svojim potencijalima okrenuta budućnosti, i u potpunosti dijeli vrijednosti i težnje suvremene europske demokracije, čiji je sastavni i neizostavan element antifašizam.

Predsjednik Organizacijskog odbora skupa akademik Petar Strčić u pozdravnom je govoru, uz ostalo, istaknuo da je Hrvatska u Drudom svjetskom ratu proživljavala najteže razdoblje svoje povijesti, našavši se između dvaju najvećih zala 20. stoljeća: totalitarističkoga i smrtonosnog staljinizma i hitlerizma.

Hrvatska se, zahvaljujući vlastitim snagama, zauvijek našla na pobjedničkoj antifašističkoj strani, ali, na žalost, neko vrijeme i na staljinističkoj, ustvrdio je, uz ostalo, akademik Strčić.

Akademik Dušan Bilanždić u uvodno je među ostalim istaknuo da je nakon raspada bivše države i smjene vlasti u Hrvatskoj 1990. stradala istina o narodnooslobodilačkoj borbi.

Po njegovoj ocjeni unitaristička politika u Jugoslaviji do te je mjere obezvrijedila udio Hrvatske u antifašitstičkom ratu kao da ga nije ni bilo, svojatajući tu borbu kao svoje djelo.

Bilandžić drži da je politička mudrost nalagala da se Hrvatska prikaže kao vodeća antifašistička zemlja u bivšoj držvi, kao zemlja koja je više pridonijela borbi protiv fašizma od ikojeg drugoga okupiranog europskog naroda. To bi suverenoj Hrvatskoj puno pomoglo o otvaranju vrata u demokratski svijet, posebno u EU, istaknuo je, uz ostalo, Bilandžić.

Za dvodnevna skupa, među ostalim, o spomenutoj temi govorit će Vladimir Stipetić, Dubravko Jelčić, Franjo Šanjek, Ivo Goldstein, Hrvoje Matković, Ivo Čizmić, Josip Jurčević, Zdravko Dizdar, Hodimir Sirotković, Ivo Banac i Nedjeljko Mihanović.

Skup podijeljen u pet cjelina, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, priredila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u povodu 60. obljetnice svršetka Drugoga svjetskog rata te sloma nacifašističkoga društvenog i državnog sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙