FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljna presuda za Merck i dobri pokazatelji potaknuli jačanje američkih dionica

NEW YORK, 4. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Dobri američki gospodarskipokazatelji te pobjeda farmaceutske kompanije Merck u ključnoj sudskojtužbi zbog posljedica lijeka Vioxx potaknuli su u četvrtak optimizamna američkim burzama u pogledu američkog gospodarstva.
NEW YORK, 4. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Dobri američki gospodarski pokazatelji te pobjeda farmaceutske kompanije Merck u ključnoj sudskoj tužbi zbog posljedica lijeka Vioxx potaknuli su u četvrtak optimizam na američkim burzama u pogledu američkog gospodarstva.

To je rezultiralo skokom vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa za 0,5 posto, na 10.523 boda. Tehnološki Nasdaq istodobno je ojačao 0,7 posto, na 2.160 bodova.

Dionica Mercka, sadržana u Dow Jones indeksu, poskočila je gotovo četiri posto nakon što je ta kompanija izvojevala pobjedu u četvrtak pošto je sudska porota presudila da je taj proizvođač lijekova liječnicima dao odgovarajuća upozorenja vezana za zdravstvene rizike koje nosi njegov lijek protiv bolova Vioxx, povučen s tržišta u rujnu 2004. U prosjeku su cijene farmaceutskih dionica na američkim burzama dobile 1,13 posto na vrijednosti nakon te vijesti.

Najveći uzlet cijena zabilježen je u tehnološkom sektoru, predvođen dionicama IBM-a i Qualcomma uslijed pozitivnih poslovnih rezultata, što je podiglo vrijednost Nasdaqa na najvišu razinu u proteklih šest tjedana.

"Tehnološke dionice su najviše podcijenjene. Ulagači se nadaju uzletu cijena dionica na kraju godine i vjerojatno će favorizirati taj sektor", izjavio je James Huguet, predsjednik Great Companies s Floride.

I najnoviji gospodarski pokazatelji išli su u prilog dobrom raspoloženju na tržištima dionica. Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru američkog gospodarstva u listopadu je skočio na 60 bodova, premašivši očekivanja Wall Streeta koja su se kretala oko 57 bodova.

Nadalje, poslovna produktivnost ojačala je u trećem tromjesečju, pokazavši pad troškova rada, što je umanjilo zabrinutost oko jačanja inflatornog pritiska.

Na europskim burzama cijene dionica u prosjeku su ojačale jedan posto nakon što su pozitivne vijesti iz američkih korporacija potaknule dobro raspoloženje ulagača, pri čemu su najviše ojačale dionice kemijskog diva ICI-ja. Londonski Ftse indeks porastao je 1,4 posto, na 5.431 bod. Frankfurtski DAX dobio je 1,13 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.011 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙