FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni gubici na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su se spustile pod pritiskom slabih izgledaposlovanja nekih kompanija i gubitaka na američkom tržištu uslijedponovnog rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.
LONDON,FRANKFURT, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se spustile pod pritiskom slabih izgleda poslovanja nekih kompanija i gubitaka na američkom tržištu uslijed ponovnog rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Londonski Ftse indeks oslabio je do podneva 0,24 posto, na 5.331 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,34 posto, spustivši se na 4.905 bodova.

Dionice britanskog mobilnog operatera O2 potonule su 5,5 posto nakon što je čelnik Deutsche Telekoma kazao da njemački telekom div ne planira izaći s protuponudom za preuzimanje britanske kompanije. Španjolska Telefonica predstavila je ponudu za kupnju O2 u ponedjeljak. Nasuprot tomu, dionice DT-a ojačale su dva posto

Američka središnja banka Fed nije odstupala od svog rječnika u utorak na sastanku prilikom podizanja ključnih kamatnih stopa na četiri posto, razini zadnji put zabilježenoj u lipnju 2001, koji signalizira njihovo daljnje povećanje. Američki su burzovni indeksi Dow Jones i Nasdaq svi redom bili na gubitku.

"Fedova izjava nastavlja koristiti rječnik poput "odmjereno" sugerirajući da je Fed na putu novog podizanja kamatnih stopa na sastanku u prosincu", stoji u obavijesti UBS-a. "Naši ekonomisti u SAD-u vjeruju da će rast kamatnih stopa u prosincu biti posljednji u ovom ciklusu, no drže da američko gospodarstvo, a posebice tržište nekretnina, moraju usporiti prije nego Fed završi s ciklusom zaoštravanja monetarne politike".

Na strani gubitnika bile su i dionice njemačkog kemijskog diva BASF-a zbog slabih prognozi poslovanja za četvrto tromjesečje uslijed gubitaka izazvanih američkim uraganima, dok su njegovi rezultati poslovanja u trećem tromjesečju bili u skladu s procjenama analitičara.

Oslabile su i dionice Metroa, njemačke maloprodajne grupe, za 3,5 posto nakon što je izvijestio o dobiti u trećem tromjesečju koja nije ispunila procjene analitičara te upozorio na pad dobiti po dionici u ovoj godini.

Od dobitnika se isticala švicarska banka Credit Suisse, čije su dionice ojačale 1,2 posto uslijed objave boljeg od očekivanog 42-postotnog porasta neto dobiti u trećem tromjesečju na 1,9 milijardi švicarskih franaka.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto, dosegnuvši 13.894 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙