FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena kampanja o povratku i reintegraciji izbjeglica

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Vlada RH i Misija OESS-a uHrvatskoj predstavili su u srijedu u Zagrebu drugu fazu javne kampanjeo povratku i reintegraciji svih izbjeglica i raseljenih osoba podsloganom "Hrvatska je dom svih njezinih građana".
ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Vlada RH i Misija OESS-a u Hrvatskoj predstavili su u srijedu u Zagrebu drugu fazu javne kampanje o povratku i reintegraciji svih izbjeglica i raseljenih osoba pod sloganom "Hrvatska je dom svih njezinih građana".

Vlada Republike Hrvatske, zajedno s Misijom OESS-a u Republici Hrvatskoj, pokrenula je u rujnu 2004. kampanju podizanja svijesti javnosti o održivom povratku, kojom se nastojalo pridonijeti povećanju javne svijesti o pitanjima vezanima uz povratak izbjeglica, prava manjina i pomirbe kao i stvaranje klime za održiv povratak, rečeno je na konferenciji za novinare. U povodu predstavljanja kampanje, konferenciju su održali ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i šef misije OESS-a u RH Joerge Fuentes.

Ciljevi kampanje su dostaviti sadržajne i činjenične informacije izbjeglicama koji žive izvan Hrvatske na temelju kojih će moći donijeti razumnu odluku o povratku, te pridonijeti stvaranju ozračja koje bi olakšalo održiv povratak promicanjem važnosti izgradnje tolerancije društva temeljenog na europskim vrednotama, rekla je ministrica Grabar-Kitarović. Istaknula je da se Vlada RH "jasno opredijelila i dosljedno provodi program povratka izbjeglica i dovršetka procesa obnove".

Ona je podsjetila da je Sarajevskom deklaracijom od siječnja ove godine, čije su potpisnice RH, BiH i SCG, predviđeno rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba do kraja 2006.

"Hrvatska će i dalje bez posustajanja i s punom odlučnošću poštivati i provoditi zakonske obveze koje, komplementarne s pojedinim područjima iz mandata Misije OESS-a, trebaju osigurati održiv povratak, ubrzati reformu pravosuđa i voditi daljem unapređenju ljudskih prava, slobode medija i civilnog društva", rekla je.

Zadaća države, rekao je Kalmeta, jest da se svima omoguće održivi uvjeti povratka. Do kraja ove godine, nastavio je, bit će obnovljeno oko 8.600 objekata, a obnova preostalih oko 4.000 objekata bit će završena tijekom 2006. godine. Prema njegovim riječima, do sada je obnovljeno 137.337 kuća i stanova na što je utrošeno oko 15 milijardi kuna.

Što se tiče zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava, podneseno je 4.100 zahtjeva. Kalmeta je podsjetio da nema restitucije stanarskih prava i rekao je da bivši nositelji tih prava mogu osigurati svoje stambeno zbrinjavanje kupnjom stana po uvjetima i kriterijima poticajne stanogradnje, ili unajmljivanjem stana.

"Mi smo ove godine počeli rješavati prve takve slučajeve. U proračunu je bilo osigurano 44 milijuna kuna ove godine za tu namjenu i oni će zasigurno biti do kraja godine i potrošeni", rekao je Kalmeta.

Kampanja počinje u četvrtak i trajat će 15 dana, kazao je Fuentes, objašnjavajući da su za potrebe kampanje snimljene dvije televizijske i jedna radijska reklama, u Hrvatskoj će biti postavljeno 250 velikih panoa, napravljeni su plakati i web stranica www.povratak.hr. Ta kampanja odvijat će se u Hrvatskoj, ali također i u nekim gradovima BiH i najvjerojatnije i u SCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙