FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće OESS-a o RH za proteklih šest mjeseci "vrlo pozitivno"

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Veleposlanici Organizacije zasigurnost i suradnju u Europi (OESS) vrlo su pozitivno ocijenilinapredak Hrvatske u zadnjih šest mjeseci u demokratizaciji, a hrvatskumisiju OESS-a nazvali su uzorom za slične misije u svijetu, poglavitou regiji, rekao je u petak voditelj misije u Zagrebu Jorge Fuentes.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Veleposlanici Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) vrlo su pozitivno ocijenili napredak Hrvatske u zadnjih šest mjeseci u demokratizaciji, a hrvatsku misiju OESS-a nazvali su uzorom za slične misije u svijetu, poglavito u regiji, rekao je u petak voditelj misije u Zagrebu Jorge Fuentes.

Na konferenciji za novinare Fuentes je predstavio najnovije izvješće Misije o napretku Hrvatske od svibnja do listopada nakon što je to dan prije učinio pred stalnim Vijećem OESS-a u Beču.

"Opći dojam je vrlo pozitivan", rekao je španjolski diplomat o rezultatima Hrvatske u ispunjavanju zadaća iz mandata. "Mnogi od njih (veleposlanika pri OESS-u) pohvalili su rad ove misije i nazvali je modelom za misije u u svijetu, poglavito u ovoj regiji", dodao je.

Voditelj je podsjetio i na pozitivnu ocjenu britanskog predsjedništva Europske komisije od utorka u kojoj je pozdravljen napredak Hrvatske u regionalnoj suradnji i pomirenju te donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Posebice je istaknuo dobru suradnju misije s hrvatskom vladom, s kojom je "misija uspjela korektno raditi".

Prema Fuentesu misija je napredovala u tri područja pa je tako postala otvorena za suradnju i aktivno sudjelovanje hrvatske vlade, na što je hrvatska vlada pozitivno odgovorila.

Druga se promjena tiče prihvaćanja same misije u Hrvatskoj, rekao je Fuentes citirajući izjave nekih veleposlanika pri OESS-u koji su "ne tako davno" bili veleposlanici u Hrvatskoj i sjećaju se da je "OESS bio neprijatelj; OESS-u nije htio nitko prići (...)", a danas su "vrlo impresionirani golemom promjenom".

Treći pozitivan aspekt tiče se trajanja misije koja se približava kraju što znači da će "u razmjerno kratkom vremenskom razdoblju cijeli mandat biti završen".

Na sastanku u Beču istaknuto je da su tri od šest poglavlja iz mandata OESS-a pri kraju, a to su demokratizacija policije, demokratizacija medija te civilnog društva.

Potrebno je, zauzvrat, poraditi na izbornom zakonu koji će Hrvatska u proljeće donijeti, a OESS će u prosincu organizirati okrugli stol o tome pitanju na kojem će sudjelovati i premijer Ivo Sanader.

Voditelj smatra da Hrvatska mora raditi još na području vladavine prava i zakona ali je istaknuo i dobre pomake u radu sudstva što je prepoznao Haški sud prepustivši neke predmete (primjerice Norac-Ademi) hrvatskom pravosuđu.

Treće osjetljivo područje ostaje povratak izbjeglica, koji je svakako i najteži, no činjenica je da je povratak izbjeglica "skup program" za Hrvatsku, priznao je Fuentes, podsjećajući i na težak problem rješavanja pitanja stanarskih prava kojih je više od trideset tisuća slučajeva.

Istaknuo je, međutim, da regija, pozitivno ocjenjuje hrvatski napredak u tom segmentu ilustriravši to citatom veleposlanika Srbije i Crne Gore pri OESS-u koji je naglasio "pozitivan razvoj bilateralnih odnosa SCiG i Hrvatske" te da su "prava manjina u Hrvatskoj poboljšana".

Na kraju je voditelj misije OESS-a podsjetio i na tragičnu pogibiju dvojice srpskih povratnika od zaostalih mina u selu Jagma blizu Lipika u listopadu i studenome kazavši da takvi incidenti "jako štete imidžu Hrvatske" te da će Misija inzistirati da lokalne vlasti i vlada ozbiljno istraže taj slučaj.

Milan Paunović i Bogdan Stanković smrtno su stradali od ranjavanja eksplozivnim napravama dok su u obližnjoj šumi prikupljali drva, a ta očito neoznačena minski sumnjiva područja ukazuju na pogoršanje sveukupne sigurnosne situacije u područjima povratka, ocijenio je prije UNHCR.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙