FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Glavni tajnik NATO-a za još bolju suradnju s OESS-om

BEČ, 3. studenog 2005. (BBC) - Glavni tajnik NATO saveza Jaap de HoopScheffer zauzeo se četvrtak u Beču, obraćajući se članovima Stalnogvijeća OESS-a, za još bolju suradnju NATO-a i OESS-a.
BEČ, 3. studenog 2005. (BBC) - Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer zauzeo se četvrtak u Beču, obraćajući se članovima Stalnog vijeća OESS-a, za još bolju suradnju NATO-a i OESS-a.

"Bez suradnje nema odgovora za izazove vremena, a izazovi su veliki", rekao je glavni tajnik NATO-a Scheffer na redovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a, naglasivši da se samo zajedničkom boljom suradnjom NATO-a, OESS-a te drugih međunarodnih organizacija mogu postizati učinkovitiji rezultati u stvaranju mira, sigurnosti i stabilnosti.

On je potvrdio komplementarnost i dobru suradnju dviju "partnerskih organizacija" OESS-a i NATO-a koje imaju zajedničke interese: sprečavanje konflikata, stvaranje mira, sigurnosti i stabilnosti, borbu protiv terorizma itd. Naglasio je da se nijedna nacija ne može sama suprotstavljati novim izazovima sigurnosti i stabilnosti, koji su sve veći, od sprečavanja konflikata do elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, te da je nužna učinkovitija daljnja suradnja.

"Dok u Europi ne bude u potpunosti vladala sloboda i poštivanje ljudskih prava pred nama je veliki posao", rekao je glavni tajnik NATO-a zauzevši se za jačanje institucionalnih veza OESS-a i NATO-a. Posebice je istaknuo važnu ulogu djelovanja NATO-a u suradnji s OESS-om u Europi, spomenuvši Južnu Srbiju i Makedoniju, kao i u Afganistanu i Africi.

Osvrnuvši se na 30. godišnjicu helsinškog dokumenta "Magna Carta", koja se obilježava ove godine, Scheffer je rekao da njezini principi u izgradnji europske sigurnosti vrijede i danas. To su promocija demokracije, ljudskih prava, sprečavanje i rješavanje sukoba kao i rano otkrivanje kriznih žarišta.

"OESS može biti ponosan u postignuti uspjeh jer su uloženi golemi napori i dalje se ulažu u ostvarivanju tih ciljeva", rekao je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a najavio je Međunarodnu konferenciju za borbu protiv financiranja terorizma, koja će se održati od 9. do 11. studenog u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙