FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović govorila na sjednici Stalnog vijeća OESS-a

BEČ, 15. studenoga 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je, uutorak poslije podne u Beču članove Stalnog vijeća OESS-a naizvanrednom zasjedanju, o pomacima u ispunjavanju međunarodnih obveza, uvjeta iz mandata Misije OESS-a, kao i o povratku izbjeglica,reformskim procesima i intenziviranju regionalne suradnje te suradnjeRH i Misije OESS-a.
BEČ, 15. studenoga 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je, u utorak poslije podne u Beču članove Stalnog vijeća OESS-a na izvanrednom zasjedanju, o pomacima u ispunjavanju međunarodnih obveza , uvjeta iz mandata Misije OESS-a, kao i o povratku izbjeglica, reformskim procesima i intenziviranju regionalne suradnje te suradnje RH i Misije OESS-a.

Ministrica Grabar-Kitarović kazala je da je hrvatska Vlada odlučna ispuniti sve svoje obveze ne samo međunarodne, već i temeljem domaćeg prava Ustavnog zakona o pravima etničkih zajednica i manjina.

"Imamo namjeru do kraja 2006. godine, u skladu sa Sarajevskom deklaracijom, završiti glavninu procesa vraćanja imovine i riješiti sva ta pitanja te omogućiti osobama koje se imaju pravo vratiti ili se žele vratiti da se i vrate i na taj način zaključiti sva pitanja koja su preostala iz agresije na Hrvatsku i usporedno s rješavanjem pitanja u okviru Misije OESS-a ispunjavati sve kriterije za članstvo u europskim i euroatlantskim institucijama i drugim organizacijama", kazala je Grabar Kitarović.

Ona je izjavila da je konačni cilj dobrobit hrvatskih građana i rješavanje svih pitanja u RH uključujući i ravnomjerni razvitak na svim područjima, od jačanja gospodarskog do socijalnog sustava, te u tom smislu profiliranja Hrvatske koja je riješila ne samo svoje nego se aktivno angažira u rješavanju pitanja u susjedstvu.

"Buduće članstvo Hrvatske u EU i NATO-u Hrvatska ne vidi kao bijeg iz regije već kao preuzimanje nove razine odgovornosti prema dostizanju trajnog mira i stabilnosti na prostoru jugoistočne Europe. U tom smislu nadamo se da napredak Hrvatske predstavlja značajan poticaj reformama u ostalim zemljama regije.

Nastavit ćemo politiku aktivnog angažmana u jugoistočnoj Europi i promicati jačanje stabilnosti u regiji koja se dobrim dijelom uspješno preobrazila iz zone sukoba u zonu suradnje", rekla je hrvatska ministrica.

Ona je istaknula da je gotovo u svim područjima u Hrvatskoj napravljen napredak, u nekima toliki da će doći do zatvaranja dijelova Misije OESS-a koji se na to odnose. Najavila je povratak izbjeglica do kraja sljedeće godine, usklađivanje zakona, posebice izbornog zakonodavstva , daljnje ostvarenje prava nacionalnih zajednica i manjina kada je riječ o sudjelovanju u tijelima lokalne samouprave i uprave.

Sudionici rasprave, uključujući predstavnike EU-a i SAD-a, pohvalile su hrvatske napore i postignuća i ukazali na potrebu da se uspješno riješe i preostala pitanja, primjerice - povratak izbjeglica i reforma pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙