FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice zabrinuta zbog jačanja kineskih oružanih snaga

PEKING, 20. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice izrazila je u nedjelju zabrinutost zbog jačanjakineske vojne mašinerije, dok je kineski predsjednik Hu Jintaoistodobno uvjeravao Georgea W. Busha da je uspon kineskih oružanihsnaga miroljibive prirode.
PEKING, 20. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izrazila je u nedjelju zabrinutost zbog jačanja kineske vojne mašinerije, dok je kineski predsjednik Hu Jintao istodobno uvjeravao Georgea W. Busha da je uspon kineskih oružanih snaga miroljibive prirode.

"Riječ je o pitanju namjere", kazala je Rice aludirajući na moderniziranje najveće borbene sile na svijetu - Narodnooslobodilačke vojske koja broji 2,5 milijuna vojnika.

Rice je priznala da je izjava kineskih vlasti kako su im, u pogledu jačanja vojnih kapaciteta namjere miroljubive, "vrlo dobra stvar", ali je istovremeno izrazila bojazan zbog "održavanja ravnoteže u regiji".

Peking, koji svojata Tajvan, jasno je dao do znanja da će napasti otok od 23 milijuna stanovnika ukoliko službeno proglasi nezavisnost.

Iako je diplomatsko priznanje 1979. godine prebacio s Tajvana na Peking, Washington je i dalje Tajvanu glavni opskrbljivač oružjem i glavni trgovinski partner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙