FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crveni križ traži pristup svim osumnjičenima za terorizam koje drži SAD

ŽENEVA, 3. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni odbor Crvenogkriža (ICRC) u četvrtak je, nakon izvješća o tajnom zatvorskom sustavuCIA-e za pripadnike al-Qaide, zatražio pristup svim stranimosumnjičenicima za terorizam koje je zatvorio SAD.
ŽENEVA, 3. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u četvrtak je, nakon izvješća o tajnom zatvorskom sustavu CIA-e za pripadnike al-Qaide, zatražio pristup svim stranim osumnjičenicima za terorizam koje je zatvorio SAD.

Washington Post je u srijedu objavio da CIA skriva i ispituje zatvorenike u tajnim zatvorima u istočnoj Europi, odnosno na tajnim mjestima globalne mreže uspostavljene nakon napada 11. rujna 2001. godine.

"Zabrinuti smo za sudbinu nepoznatog broja ljudi uhićenih u okviru takozvanog globalnog rata protiv terorizma i zatočenih na nepoznatim mjestima", rekla je agenciji Reuters Antonella Notari, glasnogovornica ICRC-a.

"Pristup zatočenicima važan je humanitarni prioritet ICRC-u i logičan nastavak našeg rada u Afganistanu, Iraku i zaljevu Guantanamo", dodala je.

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda objavio je da je primio dva pisma i izvješće iz SAD-a u kojima će se, kako se nada to tijelo, razjasniti pitanje zatvorenika zatočenih izvan SAD-a. Predsjedateljica odbora Christine Chanet novinarima je rekla da je to bio zahtjev upućen SAD-u te da odbor treba proučiti dokumente.

U četvrtak je Friso Roscam Abbing, glasnogovornik europskog povjerenika za pravosuđe i sigurnost Franca Frattinija, izjavio da će Europska komisija ispitati medijska izvješća da su Poljska i Rumunjska dopustile CIA-i da na njihovom teritoriju drži osumnjičenike za pripadnost al-Qaidi van svake nacionalne ili međunarodne pravne jurisdikcije.

Te su zemlje demantirale informacije o postojanju navodnih CIA-inih logora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙