FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska, Bugarska i Mađarska također opovrgavaju postojanje CIA-inih zatvora

VARŠAVA, 3. studenog 2005. (Hina/dpa) - Nekadašnji visoki poljskiobrambeni dužnosnik opovrgava vijest da je ta zemlja baza za tajnezatvore američke obavještajne službe u kojima CIA drži osobe za kojesumnja da su teroristi, piše u četvrtak u novinama.
VARŠAVA, 3. studenog 2005. (Hina/dpa) - Nekadašnji visoki poljski obrambeni dužnosnik opovrgava vijest da je ta zemlja baza za tajne zatvore američke obavještajne službe u kojima CIA drži osobe za koje sumnja da su teroristi, piše u četvrtak u novinama.

"Ne znam ništa ni o kakvu avionu niti o zatvorenicima iz Al-Qaide", rekao je bivši zamjenik ministra obrane Janusz Zemke za poljski list Gazeta Wyborcza.

I Zbigniew Siemiatkowski koji je 2000. bio časnik za vezu poljskoga ministarstva obrane za CIA-u kaže da ne zna ni za kakve tajne zatvore za moguće teroriste.

"SAD nam nikad nije predložio da držimo teroriste", rekao je za Gazetu.

List Gazeta Wyborcza u četvrtak je objavio da je 22. rujna 2003. na mali aerodrom Szymany na sjeveru Poljske sletio Boeing 737 registracije N313P na putu iz Kabula u Afganistanu.

Washington Post u srijedu je objavio da je CIA organizirala tajni zatvorski sustav prije gotovo četiri godine. U nekim razdobljima u sustavu je bilo i osam zemalja, među ostalima Afganistan, Tajland i nekadašnje zemlje sovjetskoga bloka.

Službena Sofija u četvrtak je priopćila da u Bugarskoj nema tajnih zatvora. "U Bugarskoj nikad nije bilo stranih baza, pa nema ni CIA-inih", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Dimitar Cančev za agenciju dpa.

Ni Mađarska ne priznaje postojanje CIA-inih zatvora na svojem teritoriju. "SAD nikad nije tražio od Mađarske da ikoga strpa u mađarske zatvore, a u sklopu borbe protiv terorizma", rekao je vladin glasnogovornik Boglar Laszlo.

Rumunjski dužnosnici već su u srijedu navečer opovrgli da se na području njihove zemlje nalaze tajne baze CIA-e odnosno tajni zatvori u kojima CIA drži teroriste Al-Qaide, nakon što je Washington Post objavio da se takve baze nalaze u istočnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙