FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice u iznenadnom posjetu Iraku

MOSUL, 11. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice iznenada je posjetila Irak u petak kako bi pokušalaublažiti napetosti koje vladaju u zemlji pet tjedana prije izbora.
MOSUL, 11. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice iznenada je posjetila Irak u petak kako bi pokušala ublažiti napetosti koje vladaju u zemlji pet tjedana prije izbora.

Condoleezza Rice stigla je u Mosul gdje su je američki veleposlanik u Bagdadu Zalmay Khalilzad i američki vojni dužnosnici izvijestili o američkim pokušajima stabilizacije Iraka uoči izbora koji se trebaju održati 15. prosinca.

Kampanjom su dominirale napetosti između nekad dominantne sunitske manjine i šijitsko-kurdske vlade.

Rice je istaknula da joj je glavni cilj zatražiti od različitih iračkih stranaka da stvore jedinstvenu državu u kojoj će se svi osjećati "potpuno zaštićenima".

"Sjedinjene Države neće poduprijeti nijednoga političkog kandidata posebno", rekla je Rice novinarima koji su s njom putovali.

"Želim razgovarati o tome koliko je bitno spriječiti podjele jer u stvaranje budućnosti Iraka moraju svi biti uključeni", rekla je Condoleezza Rice.

Rice je istu poruku prenijela i potpredsjedniku iračke vlade Ahmadu Halabiju s kojim se ovoga tjedna sastala u Washingtonu.

Condoleezza Rice stigla je u drugi posjet Iraku ove godine dok istodobno slabi potpora američke javnosti i Kongresa za rat u kojemu je poginulo 2000 američkih vojnika.

Washington se boji da bi marginalizacija sunita, koji su se većinom usprotivili referendumu o ustavu koji je održan prošloga mjeseca, mogla izazvati pobunu i još veću destabilizaciju zemlje zbog čega će se produžiti i boravak američkih vojnika u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙